I JO-anmälan skriver Nachtweij bland annat: "KS har inte redovisat bakgrund och skäl till beslutet som heller inte har kunnat bemötas av KSO. De anklagelser om arbetsmiljöproblem som är grunden till beslutet bör enligt arbetsmiljölagen lösas tillsammans och inte som nu genom att ta ett beslut som tvingar ett demokratiskt valt KSO att avgå...".
På JO:s hemsida framgår att man inte kan anmäla förtroendevalda politiker. Anders Jansson, informationsansvarig vid JO tydliggör:
– Man säger att man inte kan anmäla folkvalda på webbplatsen, men däremot så finns det ju folkvalda i kommunala nämnder och då utövar man ju myndighetsutövning och då kan man anmäla ett nämndbeslut om man tycker att det inte har följt reglerna.
– JO tycker inte till om ett rent politiskt beslut. Man måste utreda anmälan för att se om det är en JO-fråga eller inte. Så det är lite mer komplicerat än att man inte kan anmäla folkvalda, utan det är kring beslutet och vilka sammanhang det är taget.
– Själva specifika anmälan kan jag inte säga något om. Fortsatta gången i ärendet ligger hos avdelningen, säger Anders Jansson.
I ett mail skriver Johanna Nilsson på JO följande:
– JO räknar med att inom ett par veckor kunna fatta beslut om ärendet ska utredas eller skrivas av.
Johan Wänström är fil. dr. på centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet, svarar på frågan om det är enligt demokratins regler att avsätta en folkvald politiker på det sätt som Ingela Nilsson Nachtweij lämnade sin post.
– Väljare väljer först och främst vilka man vill ska sitta i kommunfullmäktige, sen kan man kryssa, men man väljer inte till KS eller vem som ska bli KSO. Man måste hålla isär detta. Vi har ett politiskt system där man väljer vem som ska sitta i kommunfullmäktige.
– Sen kan partierna välja en KSO-kandidat, den makten ligger hos partierna. Det är inget som väljarna som väljer, det är kommunfullmäktige.
– Om man bortser från det mer juridiska och tänker moraliskt, då blir det lite konstigt för då bortser man från regler. C gick fram mycket i valet men fick bara 28 procent. Har en majoritet personkryssat Ingela Nilsson Nachtweij så är det kanske rimligt att hon blir KSO, men det var väl bara ungefär 4 procent. Så det finns inget jättestarkt moraliskt stöd för att hon ska vara KSO. Hade hon haft 50 procent personröster så kanske det hade varit det.
Ola Gustafsson, gruppledare för Kristdemokraterna och ledamot i kommunstyrelsen:
Kommer det att påverka arbetet i KS på något sätt?
– Nej det tror jag inte, sen är det naturligtvis tråkigt att situationen är som den är men jag tror inte det kommer påverka arbetet i KS.
Niklas Gustafsson (M) tf KSO:
– Det är lite överraskande att kommunstyrelsen blivit anmält då det inte ligger i JO:s granskningsområde.
Står du fortfarande bakom KS beslut som ligger till grund för anmälan?
– Ja, eftersom vi i KS har arbetmiljöansvaret gentemot tjänstemännen så var det helt nödvändigt. Det var den här lösningen som kunde lösa det på snabbaste sätt.
– Det har spekulerats om att vi gjort det här för att tvinga Ingela att avgå, men så ser inte jag det, valet att avgå är hennes eget. Vi gjorde det för att säkra upp arbetsmiljön, säger Gustafsson.
Vi har sökt Centerpartiet på riksnivå för en kommentar.
Ingela Nilsson Nachtweijs kommentar kring JO-anmälan finns här.