Den perfekta bilden är hans passion

Oviss om vad han ville bli valde han samhällsprogrammet på gymnasiet i Vimmerby. Plötsligt slog framtiden ner som en blixt av ljud och bild.

Jacob Sjösten från Storebro drivs av sin passion för elektronik i allmänhet och bildteknik i synnerhet och hans karriär har gått genom företag som Volvo, Hitachi, Samsung

Jacob Sjösten från Storebro drivs av sin passion för elektronik i allmänhet och bildteknik i synnerhet och hans karriär har gått genom företag som Volvo, Hitachi, Samsung

Foto: NEC

Vimmerby kommun2019-10-20 10:00

 Sen dess går hans karriär via Volvo, Hitachi, Samsung och nu japanska NEC Display Solutions.

– Det är en fröjd att få jobba med sin största passion. Det är roligt som julafton varje gång en ny produkt presenteras, säger Jacob Sjösten, bördig från Storebro.

Han har vikt hela sitt yrkesliv åt avancerad ljud- och bildteknik och pekar gärna ut en särskild person som betytt mer än någon annan för att han upptäckte sin stora passion.

– Jörgen Nilsson på Ultimate Sound. Jag jobbade där i ungdomen och blev helt tagen av tekniken och Jörgens enorma drivkraft för högsta kvalité, säger Jacob Sjösten.

Han växte upp i Storebro och gick på högstadiet och gymnasiet i Vimmerby.

–  Möter jag människor med båtintresse säger jag att jag kommer från Storebro, annars blir det Vimmerby. Det känner alla till.

Det är 20-talet år sen gymnasietiden och Ultimate. Sen lade han grunden till en civilingenjörsexamen på Vimmerby Folkhögskolas naturvetenskapliga basår.

–  Jag gick samhäll på gymnasiet, men för att förstå elektronik måste man kunna väldigt mycket matematik och fysik. Det blev ett tufft år, säger han.

Sen följde fem år på tekniska i Linköping.

– Där blev betygen mycket bättre när intresse och motivation drev varandra, säger han.

Examensarbetet gjorde han på Volvo Cars med inriktning på ljud i bilarna. Nästa bolag blev Hitachi.

–  En god vän skickade en annons; "Jacob, det här är ditt jobb." Jag kände samma sak, så det var lätt att skriva den ansökan – och jag fick jobbet.

 2008 bytte han till Samsung. Där stannade han till 2017. Då började han på japanska NEC Display Solutions. Hela tiden med har hans inriktning varit skärmar från de minsta till de största. En slags jakt efter den perfekta bilden. En jakt som fortsätter.

–  Nu är det mycket kring stora skärmar för arenor, utmed vägar och på väggar och företags som vill ha mer interaktiva lösningar. Vi plockar ihop det bästa från ett smörgåsbord av teknik. Fascinerande vad som skett från att människor bodde i grottor till allt vi kan göra i dag. 

Hur långt kan tekniken gå?

–  Vi väntar väl på att man sprayar upp sin skärm... Frågan är hur länge till vi behöver skärmar. Glasögon tar över, sen linser så att vi bygger in oss själva i tekniken, spånar Jacob Sjösten.

Men oavsett vad som sker består hans passion.

– Det är häftigt att förstå hur den komplexa tekniken i en skärm, ett ljud, en lysdiod eller solpanel egentligen funkar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!