"Det är lite för tidigt att börja så än"

Julen är över. Våren inte riktigt här. ”Varje månad har sin charm, men januari är ganska mycket fix och planering”, säger Anette Hagelin, Hagelins.

Fönsterviva är en av de växter som ersätter julblommorna. "Fast egentligen vill många av vårblommorna ha mera ljus", säger Anette Hagelin.

Fönsterviva är en av de växter som ersätter julblommorna. "Fast egentligen vill många av vårblommorna ha mera ljus", säger Anette Hagelin.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2020-01-15 20:00

Mer  "mellan växtsäsonger" än så här, i mitten av januari, blir det kanske inte. 

– Det ger tid att ta hand om annat, vi har lagat bord i växthuset, det går ju inte annars när de är fulla med plantor. Och gjort rent i vattentanken, vi planerar, beställer och inventerar. Det ska också göras, säger Anette Hagelin, vd för Hagelins Handelsträdgård i Vimmerby.

Senkomna amaryllisar och hyacinter blommar för fullt, men de är svårsålda, när allt som har med jul att göra är passé.

–Amaryllis funkar bra till snitt. Annars är suget efter vårblommor stort, där man har haft julstjärnor ska det vara vårblommor. Kruxet är att det egentligen är lite för mörkt för dem än.

I år kommer man satsa mer på frösådd av grönsaker, med egen förodling av småplantor. Odling är hett och trenden går mot det ätbara.

– Det ser vi på fröerna vi har till försäljning, blomfröer krymper medan grönsaksutbudet ökar. Många vill odla chili, tomater, kryddväxter och även kål av olika sorter går bra.

Men även om fröförsäljningen kommit igång lite försiktigt är det en bra bit tills det är aktuellt att påta ner fröerna i jorden.

– Risken är att plantorna blir rangliga och förvuxna om man börjar för tidigt, men en del tidiga sorter kan man börja så om några veckor. Vi har sått lite smultronplantor och de har faktiskt börjat titta upp ur jorden.

Snart kommer 10 000 pluggplantor med penséer. Efter ytterligare tre veckor lika många.

– Då känns det att våren är på gång, på riktigt.

Bibbi Stigstedt och Anette Hagelin går igenom kataloger och fröer.
Bibbi Stigstedt och Anette Hagelin går igenom kataloger och fröer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!