"Det blev lite större än vi vågat tro"

Vimmerbytjejen Sofia Nälgård drog till Budapest för att bli vad hon ville – veterinär. Efter några år som anställd har hon tagit ytterligare ett steg och öppnat egen klinik i jätteformat i Växjö.

"Jag brinner för det medicinska, att laga det som är trasigt", säger veterinär Sofia Nälgård, som nu också är företagare.

"Jag brinner för det medicinska, att laga det som är trasigt", säger veterinär Sofia Nälgård, som nu också är företagare.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2020-01-10 20:00

Sofia Nälgård är hemma på besök i Vimmerby och passar på att gosa med föräldrarnas kattunge. Närkontakt med hennes egna hundar får vänta. Det är hundintresset som till stor del resulterat i att hon nu är egen företagare i smådjursmedicin. För en tid sedan öppnade hon och kollegorna Linda Loodh och Lotta Gadd Smådjursdepån i Växjö AB. Nära 700 intresserade kom till invigningen av hund- och smådjursanläggningen, som bland annat inrymmer Växjös första hundsim.

– Jag lärde känna Lotta och Linda genom hundarna. Våra kompetenser kompletterar varandra och vi var väl alla redo att göra den här gemensamma satsningen.

Men att det skulle bli en anläggning på 2 000 kvadratmeter var inte givet från början.

– Inledningsvis hade vi bara tänkt använda halva lokalen, men vi såg fördelarna i att kunna använda hela anläggningen själva. Nu har vi gott om utrymme för både veterinärmottagning, butik, hallar för inomhusträning och friskvård och rehab. Vi har bland annat både vanligt löpband och löpband i vatten.

Att det blev just Växjö för Vimmerbytjejen Sofia var en slump. Det var på en liten privat klinik i Väckelsång hon fick sin första tjänst, efter veterinärutbildningen, som hon inledde i Budapest 2005.

– Det var en bra, men tuff utbildning. Vi var 120 elever i klassen första året, tredje året var 45 kvar. Jag valde att flytta till Köpenhamn efter tre och ett halvt år. Dels ville jag komma närmare hem, dels gjorde språkbarriären det svårt med praktik i Ungern.

De senaste åren har hon jobbat på djursjukhuset i Växjö.

– Jag trivs jättebra i Växjö, och dessutom är Växjö en stor hundstad, med många aktiva hundmänniskor. Det ger ett bra underlag för den verksamhet vi nu gett oss in på.

Vilka är utmaningarna?

– Det är självklart ett stort steg att inte bara jobba med det jag brinner för utan också driva företag med allt vad det innebär. Målet är ju att få det att flyta på.

Företaget har utöver de tre delägarna fem anställda, bland annat en hundfysioterapeut som arbetar nästan uteslutande med rehab och friskvård. Sofia och hennes kollegor hanterar alla typer av smådjur och att intresseområdena skiftar är guld för en veterinär med reptilfobi.

– Jag kan inte hantera ormar, men som tur är har vi en veterinär som till och med är intresserad av dem...

Händerna fulla av hund. Sofia Nälgård flankerad av kollegorna och delägarna Lotta Gadd och Linda Loodh.
Händerna fulla av hund. Sofia Nälgård flankerad av kollegorna och delägarna Lotta Gadd och Linda Loodh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!