"Det här var inte vad jag hade räknat med"

Med fem års erfarenhet av kommunpolitik ska Niklas Gustafsson (M) axla rollen som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby i ett par månader.

Niklas Gustafsson (M) tar klivet upp från tillförordnad förste vice ordförande till ordförande för kommunstyrelsen i Vimmerby.

Niklas Gustafsson (M) tar klivet upp från tillförordnad förste vice ordförande till ordförande för kommunstyrelsen i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-10-13 15:49

35-årige Niklas Gustafsson har haft en ganska undanskymd roll som politiker så här långt. Ingela Nilsson Nachtweijs beslut att avgå som kommunstyrelsens ordförande innebär dock att han får kliva fram i rampljuset. Tidigare i år tackade han ja till att ersätta Marie Nicholson på Moderaternas post som förste vice ordförande i kommunstyrelsen under hennes föräldraledighet. Nachtweijs avhopp innebär en befordran till ordförande i väntan på att Centern får fram en ny kandidat till posten.

–  Det här var inte vad jag hade räknat med när jag ersatte Marie Nicholson under föräldraledigheten, men jag är redo att ta ansvaret fram till Centerpartiet får fram en ny kandidat. Jag har fått besked att det kan ta några månader då den processen tar en del tid, säger Niklas Gustafsson.

Har du fått klart för dig vad rollen innebär?

– Jag har inte haft så mycket tid att sätta mig in och förbereda mig, men jag känner ett starkt stöd både från mina partkollegor och övriga partier i alliansen. Eftersom Centern är största parti måste de ha god insyn och jag kommer att jobba tätt med dem. Den dialog vi har haft så här långt har varit väldigt bra, säger Niklas Gustafsson.

Är du beredd på en ökad arbetsbelastning?

– Jag har i princip jobbat heltid med politik sedan jag ersatte Marie och är beredd på att det kommer att bli ännu mer nu. I min roll som egenföretagare tidigare är jag dock van vid långa arbetsdagar och att ständigt vara tillgänglig så det ska nog gå bra, säger Niklas Gustafsson som varit verksam som kommunpolitiker i fem år.

Vad fick dig att söka dig till politiken?

– Jag har länge haft ett intresse för politik, men istället för att som många andra bara sitta hemma eller vara ute på nätet och gnälla ville jag se hur man kunde påverka som politiker själv. Det har varit väldigt lärorikt så här långt och jag har bland annat insett hur mycket regelverk det finns som styr olika beslut, säger Niklas Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!