Djursdalas nya musteri och restaurang fick en smakstart

Många stannar hemma på semestern och beger sig ut på landsbygden. Att folk rör sig i trakten av Djursdala har gynnat Musteriet och dess restaurang som öppnade för en knapp månad sedan.

Många gäster har hittat till Djursdala Musteri och restaurang. Musteriets ägare Staffan Samuelsson uppskattar antalet gäster till 200 till 300 per dag. "Det känns jätteroligt", säger han.

Många gäster har hittat till Djursdala Musteri och restaurang. Musteriets ägare Staffan Samuelsson uppskattar antalet gäster till 200 till 300 per dag. "Det känns jätteroligt", säger han.

Foto: Martina Gradian

Vimmerby kommun2020-07-22 12:00

Det började med att ägaren Staffan Samuelsson, som också äger Oxgårdens boendeanläggning, ville göra mer lokalproducerad frukost till gästerna på Oxgården.

– Då tänkte jag att vi kan ju bygga om en del av ladan till ett litet musteri, och att folk kan få göra sin egen äppelmust. Sen tänkte jag att medan de mustar kan man ju bjuda på fika... 

Projektet växte. Nu har restaurangen över 200 gäster per dag och lockar både lokalbefolkning och långväga gäster. 

– Det är en väldigt trevlig blandning av folk, det är allt från pensionärer till barnfamiljer, cyklister och moppegäng. Folk har verkligen hittat hit. Det är svårt att förutse, kommer det verkligen att funka? Men det har blivit stort, säger Samuelsson. 

Det har gått så bra att verksamheten från vecka 29 utökar öppettiderna till kvällstid, och anordnar pubkvällar på fredagar och lördagar.

– Vi har haft pubkvällar ett par gånger och det har varit väldigt uppskattat med en mötesplats, berättar han.

Lokalproducerat är något som ligger Samuelsson varmt om hjärtat.

– Äpplen, rabarber och honung är de tre råvaror vi producerar, så vi försöker ha det som ett genomgående tema. Att starta ett bisamhälle, sköta om det och se honungen hällas på burk, det är riktigt roligt. När jaktsäsongen drar igång kommer vi förhoppningsvis servera älggryta, och ha temakvällar, säger han. 

När äppelsäsongen drar igång kan gästerna komma med sina egna äpplen och låta göra egen äppelmust. 

– Nästan alla som har ett hus i Vimmerby har ju ett äppelträd på tomten, menar Samuelsson. 

Hur ska du balansera Oxgården och musteriet? 

– Det är alltid en balansgång, men förhoppningsvis kan det här också ge fler arbetstillfällen. Det är viktigt att ta hjälp och inte göra allting själv, säger han

Han berättar att det har stundtals varit en tung resa.

– Många har ju en dröm om att starta ett café i någon gammal skola eller någonting, men lagstiftningen är ju väldigt tuff för landsbygden. 

Han berättar om hur de byggt om avloppssystemet; om vattenprover som ska tas fem gånger om året, och om alla tillstånd som behövdes innan restaurangen kunde öppna. 

– Så det är inte bara att ställa sig och musta i ett gammalt stall. Det har varit tuffare att öppna här än att bygga hela Oxgården, men man har lärt sig mycket på vägen, säger Samuelsson. 

På fråga om vad han är mest nöjd över med restaurangen och musteriet svarar Staffan Samuelsson:  "Att det blev klart!".
På fråga om vad han är mest nöjd över med restaurangen och musteriet svarar Staffan Samuelsson: "Att det blev klart!".
Karta: Djursdala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!