Eleverna: "Vi pratar mer med varandra"

Astrid Lindgrens Skola i Vimmerby är en av de första skolorna i länet som uppmärksammats i projektet Mobilfri skola.

På skolan finns inga mobiler under skoltid. Imke Huiskes säger att hon börjat prata mer med skolkamrater än vad hon gjorde innan.

På skolan finns inga mobiler under skoltid. Imke Huiskes säger att hon börjat prata mer med skolkamrater än vad hon gjorde innan.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby kommun2019-10-05 08:00

Astrid Lindgrens Skola har från och med i höst infört mobilfria skoldagar. Josefine Svensson, rektor för årskurs 7-9, säger att man märkt en stor skillnad.

– Vi gör det för att få fokus på inlärningen och det vi är i skolan för, utbildning. Det är mycket mer koncentration nu på lektionerna. Eleverna kanske pratar mer under lektionerna men det är om de saker de ska prata om, säger hon.

Hur är det på rasterna?

– Innan satt många och sa inte ett ljud till varandra. Nu pratar man, spelar spel och är mer aktiva med bollspel, säger hon.

Har mobiltelefonförbudet dröjt för länge?

– I min värld har det gjort det. Mobiltelefoner är bra men de ska inte störa vår uppmärksamhet i skolan, säger Josefine Svensson.

Farhågor som hade funnits bland elever, exempelvis att de kan behöva ringa någon, dämpar hon ner.

– Skolan är ganska tillgänglig och vi gör skillnad på barn och vuxna. Någon vuxen har alltid en telefon så man kan få undsättning om det behövs. Och behöver föräldrar få tag i eleverna, så finns det telefonnumer där man kan få kontakt, säger hon.

Isak Nilsson är en av eleverna som i början reagerade negativt på att inte få ha sin mobil.

– Ibland behöver man den, säger han. 

– Det kom som en chock. Man är van att ha den och har alltid haft den, påpekar eleven Jonis Fenikh.

Idag säger han att många saknar mobilen under rasterna. Men han tycker lektionerna blivit bättre och berättar att lärarna fick avbryta de som satt med mobilerna förut.

Nu konstaterar han att han ägnar mindre tid med mobilen som helhet. Han sitter heller inte extra länge med sin mobil på kvällstid bara för att han inte haft den på dagen.

Inkme Huiskes, elev,  säger att det är lite jobbigt när hon får uppdateringar i sociala medier från vänner och inte kan svara direkt men menar att det inte är något jättestort problem. Katja Petersson, elev, tyckte att hon fick svårare att koncentrera sig.

– Jag har svårt med ljud och ville lyssna på musik, säger hon.

Hur är det då på rasterna?

– Vi kanske sitter lika mycket men spelar mer spel och annat, säger Jonis Fenikh.

Har mobiltelefonförbudet inneburit något positivt utanför lektionerna?

–Vi pratar mer med varandra och man har lärt känna fler på skolan, säger Imke Huiskes.

Astrid Lindgrens skola deltar i Länsförsäkringars projekt Mobilfri skola som syftar till mer rörelse och minskad psykisk ohälsa, vilket uppmärksammades av försäkringsbolaget tidigare i veckan.

Anders Gustafsson, skadeförebyggare och Emil Eklund, kommunikatör Länsförsäkringar Kalmar, besökte Astrid Lindgrens Skola som deltar i satsningen Mobilfri skola.
Anders Gustafsson, skadeförebyggare och Emil Eklund, kommunikatör Länsförsäkringar Kalmar, besökte Astrid Lindgrens Skola som deltar i satsningen Mobilfri skola.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!