Litteraturfestivalen Vimmerby Berättar fortsatte under fredagen. Bland annat hölls flera föredrag på Kulturskolan i Vimmerby och i bokhandeln fanns flera författare på plats för att möta läsare.
På stadshotellet var en av punkterna på programmet ett panelsamtal lett av Peter Högberg kring ämnet "Fake News kontra yttrandefrihet". Deltog i samtalet gjorde Annelie Frank från utbildningsinstitutet FOJO, Elnaz Baghlanian från Svenska Pen som är en organisation för skribenter som jobbar för att försvara det fria ordet samt Christoffer Nielsen. Han är chefredaktör och ansvarig utgivare för Vimmerby Tidning, Kinda Posten och Västervikstidningen.
Hur stort samhällsproblem är Fake News?
– Först måste man identifiera vad Fake News är. I min värld är det rent hittepå, fabricerade nyheter. Det är inte ett så stort problem i Sverige. Pratar man däremot om desinformation där det finns ett uns av sanning, men där relevanta fakta tas bort eller förvrids så är det ett stort samhällsproblem, säger Annelie Frank.
– I svenska PEN använder vi också begreppet desinformation. I vårt dagliga arbete kommer vi ofta i kontakt med skribenter internationellt som tystas ner. Där gäller det att motverka de krafter som vill tysta ner kritiska röster, säger Elnaz Baghlanian.
Hur ska man tänka som läsare kring trovärdigheten i det man läser?
– En bra början är att vara källkritisk. Att läsa ett helt inlägg innan man delar det och tänka efter om det som står verkligen är korrekt, säger Christoffer Nielsen.