Karin Jönsson, kurator på Vimmerby gymnasium, beskriver att distansundervisningen hittills fungerat bra och att närvaron inte blivit mindre.
– Läraren ser alla genom en webbkamera, så det är inga tveksamheter, vilka som är med, säger hon.
Hur har det fungerat för eleverna?
– En del vill ha mer förklarat, andra tvärtom. Ibland kan det vara lättare att be om hjälp online. Några säger att de inte har samma arbetsro hemma såsom i skolan. Några lärare har i sin tur känt att de inte kan kunnat ta in reaktionerna på samma sätt som i ett klassrum, säger hon.
Skolsköterska Gunvor Nicander, som har hälsosamtal med eleverna, säger att en del elever tycker det är lättare att jobba hemma.
– Andra tycker det är tråkigt då man saknar sina kompisar. Jag hade besök av en elev som suttit inne i två dagar. Han tyckte det var skönt att komma ut, säger hon.
– Det finns de som är ganska isolerade och ensamma. Då är skolan arenan där man möter kamrater men också vuxna. Här är man sin mesta vakna tid och här diskuteras livet, säger Karin Jönsson, som tror det är bra att föreningar och andra kan fortsätta med verksamheter, bara de sköts efter rekommendationerna.
Karin Jönsson förklarar att det finns ett antal elever som behöver kontakt med skolan och behöver ha samma rutiner varje dag.
– Vi har ett motivationsprojekt så de eleverna har vi extra kontakt med. En del elever kommer hit varje dag och vi hjälper dem enskilt här.
Statistik visar att fler barn det senaste året sökt stöd hos Bris för psykisk ohälsa och Karin Jönsson tror att elever som exempelvis lever i otrygg hemmiljö kan bli mer osynliga i Corona-krisen.
– Det kan bli så men jag hoppas att vi kan fånga upp dem och att de hör av sig. Vi finns här, säger hon och förklarar att vissa saker inte kan bero och att de måste man försöka åtgärda direkt.
Tror ni det kan bli ett ökat tryck på elevhälsan i höst?
– Vi måste vara vaksamma att det kan bli så, säger de.
Kenan Hrnic´, som går på samhällsprogrammet, säger att det gått bättre än han trott att studera hemma.
– Men det kan bli långtråkigt om man inte får komma tillbaka, vilket han ändå hoppas ska ske.
Aram Maslem, elev på vård- och omsorgsprogrammet, säger att han än så länge tycker det är ganska skönt att inte behöva gå till skolan.
– Men man vill träffa sina vänner och online går det inte prata samtidigt. Jag har svårt att sitta inne, säger han.