Ett lyckat startskott för 2019 års älgjakt

På Gryssebo älgjaktsområde samlades 18 jägare på måndagmorgonen för den efterlängtade älgjaktspremiären.

Jörgen Svensson, jaktledare har genomgång av säkerhet och regler innan dagens första jakt drar igång.

Jörgen Svensson, jaktledare har genomgång av säkerhet och regler innan dagens första jakt drar igång.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-10-14 20:09

Jörgen Svensson är jaktledare för jaktlaget som består av 14-15 olika markägare, som gått samman och jagar på ett område som är 1274 hektar stort. Som jaktledare har han lagt ner mycket arbete redan innan jaktpremiären:

– Jag lägger mycket mer tid innan än vad jag jagar här. Det är möten, passröjning, övningsskjutning, sen går jag oftast och kollar passen själv några dagar innan jakten. Det är lite tjusning med det också, för man ser mycket vilt under förberedelserna och kan få en bild av hur det står till med viltstammen, berättar Jörgen Svensson. 

Det sociala med älgjakten är en viktig aspekt tycker han.

– Förr i tiden hade man skörden tillsammans. Men nu i byarna har man bara jakten kvar. Hade man inte gemenskapen och de här samlingarna tillsammans tror jag att intresset skulle svalna för många. Vi har ju flera klövvilt, men älgjakten är fortfarande nästan lite helig för många. 

Morgonen startar halv åtta med samling i en verkstad. Alla 18 jägare hälsar på varandra och småpratar innan det är dags för genomgång av regler och säkerhetsföreskrifter. Allt är noga nedskrivet i ett häfte som delas ut till varje jägare.

– I år gäller det för oss att vi får skjuta en vuxen älg från första dagen, fri kalvskjutning upp till 20 stycken i den totala potten, säger Jörgen Svensson till sina jaktkamrater. 

Man kommer snabbt överens i laget om att den vuxna älg som ska skjutas ska vara en tjur för att på så vis försöka höja medelåldern på korna. 

Drygt en halvtimme in i första drevet hörs två skott och kort därefter hörs jaktledare Jörgen Svenssons röst i komradion:

– Älgtjur skjuten och ligger.

Runt en timme senare avslutas drevet och alla samlas vid samlingsplatsen. En traktor åker iväg för att hämta upp den skjutna älgen. Jägarna samlas vid sina ryggsäckar och mackor och kaffe i termos kommer snabbt fram. Man frågar varandra om man sett några djur vid sina respektive pass. 

– Det känns bra. Hunden hade fått fatt på tjuren som kom med en ko. Hunden ställde dem i sly så jag inte kunde skjuta. Men sedan fick vinden fatt på mig och älgarna vände och kom på fel sida. Helt plötsligt är de bara 20-25 meter ifrån mig, berättar Ulf Karlsson som fällt älgtjuren. 

Jaktledaren Jörgen Svensson är också nöjd med starten på jaktdagen efter första drevet:

– Det har gått över förväntan, det har varit precis som en önskedröm.

Inför varje ny jaktomgång får alla dra en siffra. Därefter tilldelas passen i den turordning som lottdragningen gett. Här är det Sven-Göran Nilssons tur att dra ett nummer.
Inför varje ny jaktomgång får alla dra en siffra. Därefter tilldelas passen i den turordning som lottdragningen gett. Här är det Sven-Göran Nilssons tur att dra ett nummer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!