Det säger Anja Persson, ungdoms- och ANDTS-samordnare (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel) på Vimmerby kommun.
Undersökningen genomfördes i mars och totalt svarade 112 ungdomar i årskurs två på gymnasiet. Den genomförs vartannat år på gymnasiet och vartannat år i årskurs åtta på högstadiet.
– Vi har färre än någonsin som dricker alkohol. Det är inte helt oväntat eftersom den här gruppen när de gick i åttan hade väldigt få som drack alkohol. Man ser att det håller i sig till gymnasiet. Det är den mest positiva siffran, säger Anja Persson.
Undersökningen innehåller frågor kring drogvanor, samt elevernas sociala bakgrund.
– När det gäller rökning så har det inte förändrats särskilt mycket. Andelen av de som inte röker ligger på 76 procent. Kollar man bakåt så är det här en ganska bra siffra, säger Anja Persson.
Däremot visar undersökningen på ett negativt trendbrott när det gäller snusning.
– Vi har sett en ökning sedan förra mätningen. 2017 så var andelen av de som inte snusade 91 procent och nu har det sjunkit till 82 procent.
– Jag kan tänka mig att det har att göra med brist på kunskap om skadeverkningar av snus. Tyvärr är det ganska stark marknadsföring för snus, som på olika sätt förmedlar att det inte är lika farligt som att röka. Det är inte lika många farliga ämnen i snus men det är mer beroendeframkallande än cigaretter, säger hon.
Enligt Anja Persson visar undersökningen på att föräldrar har blivit mindre tillåtande.
– Det har varit en trend i några år att föräldrar är mer restriktiva. Man får inte snusa, röka och dricka för sina föräldrar.
– Det är något som vi försöker kommunicera med föräldrar att man ska vara tydlig och kommunicera ställningstagande med sin ungdom.
Men statistiken visar på att fler föräldrar ger sina barn alkohol.
– 2017 var det 66 procent som inte fick alkohol av sina föräldrar, men 2019 är det 59 procent som inte får av sina föräldrar.
En bidragande orsak till siffrorna kan enligt Anja Persson bero på att en tredjedel av eleverna redan fyllt 18 år när undersökningen genomfördes.
– Trots att ungdomarna är 18 år så är det inte okej att köpa ut alkohol från systemet till dem.
Gällande narkotikabruk så ser man ingen större förändring.
– Det ligger ungefär på samma nivå, mellan 5-10 procent, nu hade vi 7 procent, säger Anja Persson.
På följdfrågan om vad för narkotika som brukats angavs cannabis.