Fler åttondeklassare får smaka alkohol hemma

Årets drogvaneundersökning bland Vimmerby kommuns åttondeklassare visar inga stora förändringar. "Man kan säga generellt sett att det ser helt okej ut."

"Generellt sett så är det inga alarmerande siffror, det finns inget som har ökat jättemycket, utan det är ganska stabil nivå." säger Anja Persson, ANDST-samordnare på Vimmerby kommun.

"Generellt sett så är det inga alarmerande siffror, det finns inget som har ökat jättemycket, utan det är ganska stabil nivå." säger Anja Persson, ANDST-samordnare på Vimmerby kommun.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-07-18 20:00

Det säger Anja Persson som är ANDST-samordnare (alkohol, narkotika, doping, spel och tobak) på kommunen. 

Drogvaneundersökningen har genomförts sedan 2005, vartannat år i åttondeklassarna och vartannat år i årskurs två på gymnasiet. 

Totalt deltog 154 elever i undersökningen vilket innebär en svarsfrekvens på 90 procent enligt Anja Persson. 

När det gäller rökning så visar undersökningen att andelen som röker har ökat med två procent och ligger nu på 14 procent totalt. 

Andelen som snusar har ökat med ungefär fyra procent sedan 2018. 

– Här är könsfördelningen som tydligast, det har mycket att göra med att snusbolagen inte har lyckats nå fram till tjejer. Andelen killar som inte snusar är 77 procent, andelen tjejer som inte snusar är 95 procent, säger Anja Persson.

Ett större fokus behöver läggas på snusning.

– Det är lätt att när man pratar om tobak att man pratar mycket om cigarettrökning och att man glömmer lite snusningen. Här behöver vi vara tydligare med att snusning också är en skadlig produkt naturligtvis. 

När det gäller alkohol så visar det också på en ökning på fyra procent, det har också ökat med nio procent som säger att de får smaka alkohol hemma. 

– Det finns en myt som säger att om man låter sitt barn smaka på alkohol så kan man kanske antingen avskräcka eller kanske lära sitt barn att dricka alkohol på rätt sätt. Det finns ingen forskning som stödjer att det här är en metod som funkar utan det enda forskningen säger är att föräldrar som bjuder sitt barn på alkohol innan de fyller 18 år, de barnen dricker mer alkohol än andra, säger Anja Persson. 

Trots den marginella ökningen av ungdomar som säger sig ha druckit alkohol, så visar undersökningen också en viss attitydförändring gentemot att dricka sig berusad. 38 procent tycker inte att det är acceptabelt, vilken är en ökning med sju procent sedan 2018. 

– Det är visserligen en marginell ökning av de som tycker att det inte är acceptabelt att dricka sig berusad, men om man ser tillbaka så är det faktiskt störst andel nu än någonsin som tycker att det inte är okej att dricka sig berusad. 

Andelen som säger sig ha använt narkotika ligger kvar på samma som 2018 års undersökning; två procent. 

– Det är visserligen två procent för mycket men här är det ändå allra viktigast att lägga fokus på tobak och alkohol eftersom det är inkörsportar till narkotika. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!