"Fler i riskgrupperna borde vaccinera sig"

Årets influensavaccination startar två veckor senare än vanligt. ”Effekten håller längre”, säger Maria Sleman, sjuksköterska på Vimmerby hälsocentral.

Vimmerby kommun 7 november 2019 12:00

Vaccineringen mot säsongsinfluensan brukar starta i början på november. I år börjar de flesta regioner först vecka 47.

– I Vimmerby drar vi igång 20 november och ger vaccination fyra onsdagar, säger avdelningschef Pernilla Strömberg.

Hon förklarar att senareläggningen hänger ihop med att Världshälsoorganisationen WHO dröjde med att bestämma vilka stammar som skulle ingå i årets vaccin.

– Än så länge vet vi inte hur det kommer att slå, det har bara varit sex rapporterade fall i Sverige och inget i Kalmar län. En fördel är att vaccinet innehåller fyra stammar, det täcker större variation på virus.

Vad betyder det för patienterna att vaccineringen kommer igång senare?

– Ingen nackdel. Ger man vaccin tidigt är risken att effekten inte håller hela säsongen. Influensasäsongens längd varierar, vissa år har vi haft fall ända in i mars, säger Maria Sleman.

Finns risk för brist, som förra året?

– Vi har fått hem 2 000 doser och kan beställa mer. Upphandlingarna är större i år, men det är värt att notera att trots bristen förra säsongen vaccinerade vi mer än tidigare. 

Vilka ska ta vaccinet?

– Som alltid riskgrupperna - alla över 65 oavsett hälsotillstånd, gravida efter graviditetsvecka 16, barn och vuxna med vissa kroniska sjukdomar och de med nedsatt immunförsvar. Det brukar vara ganska högt tryck på mottagningen, särskilt de första vaccineringstillfällena. Men vi kunde ha mycket högre täckningsgrad, säger Maria Sleman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa