Föräldrarna inför beskedet: "Känns som en ödesdag"

Snart är väntan över. Idag, klockan 15:00, kommer barn- och utbildningsnämnden med sitt besked i skolfrågan. Vimmerby Tidning har kollat hur magkänslan är hos föräldrarna i Djursdala, Tuna och Rumskulla.

Hur blir det egentligen med småskolorna? Idag kommer barn- och utbildningsnämnden med sitt besked.

Hur blir det egentligen med småskolorna? Idag kommer barn- och utbildningsnämnden med sitt besked.

Foto: Arkiv

Vimmerby kommun2024-02-14 05:30

På pressträffen klockan 15 berättar barn- och utbildningsnämnden hur det ska bli med de fyra nedläggningshotade skolorna i Gullringen, Djursdala, Tuna och Rumskulla. Presskonferensen direktsänds på www.vimmerbytidning.se.

Karin Andersson har en son i femman i Djursdala skola:

– Jag är orolig. Men jag känner mig lugn. Jag har lurat mig in i en trygghet. Jag kan inte se hur man kan lägga ned skolan. Den är för bra för att lägga ned. Jag är bara förälder och kan inte tänka utifrån en politiker, men jag skulle aldrig våga vara den som lägger ner skolan. Jag vågar inte gissa hur det går för de andra skolorna. Jag har bara ägnat mig åt egna skolan den här gången.

– Jag jobbar när beskedet kommer, så jag får läsa om det i efterhand.

Emelie Karlsson arbetar i köket i Tunaskolan och har två söner i ettan och trean:

– Det är svårt. Jag har ingen aning om hur de resonerat. Det är svårt att spekulera. Jag tror att skolan kommer vara kvar eftersom vi ligger lite avsides. Det är för långt att bussa små barn till Frödinge eller Vimmerby. Det vore inte mänskligt. Jag tänker på det hela tiden och är både nervös och orolig. Det skulle betyda så mycket vardagsmässigt om den skulle stängas. Ska man bevara landsbygden är barnen framtiden.

– Vi ska se TV-sändningen från mötet.

Frida Almqvist har en dotter i ettan i Rumskulla skola, en dotter som ska börja ettan och en dotter som gått alla åren där:

– Det är jättenervöst. Jag har svårt att tro att de kan lägga ned skolan. Det vore helt orimligt. Frågan är om det är värt att riskera förlora så mycket för att vinna så lite. Jag hoppas att ingen skola kommer att stängas. Det känns som en ödesdag, det är bara att vänta. Beskedet blir helt avgörande för framtiden. Att lägga ned skolan skulle innebära en jätteförändring av hela bilden, av framtidstron. Att skjutsas så långt skulle bli väldigt långa dagar för de små barnen.

– Vi ska följa sändningen från mötet.

HÄR kan ni läsa hur tongångarna går i Gullringen.

Allt bottnar i hur barn- och utbildningsnämnden ska spara cirka 20 miljoner för att klara nästa års budget.

Som mest kan kommunen spara 14,7 miljoner kronor – om samtliga fyra skolor läggs ned, enligt den utredning som förvaltningen gjorde i höstas.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!