Föreläsning med porr och övergrepp i fokus

Under onsdagen höll Nina Rung, välkänd kriminolog och genusvetare, två föreläsningar på temat normer, porr och övergrepp.

Vimmerby kommun 22 november 2019 12:00

På Vimmerby folkhögskola hade över 150 personer samlats under onsdagseftermiddagen. Den första föreläsningen riktade sig till inbjudna; elever, lärare, socialtjänst och andra organisationer, på kvällen var det öppet för allmänheten. Tjejjouren Madicken som arrangerade föreläsningen var nöjda: 

– Det var över förväntan, säger Hanna Stefansson från Tjejjouren Madicken.

 

Föreläsningen var final på tjejjourens fokus på porr som man haft under året.

– Det är ett ämne där det är svårt att ta snacket. Med den här föreläsningen som final vill vi bidra med en slags ingång till att prata om det, säger Hanna Stefansson. 

I föreläsningen pratade Nina Rung om könsnormer och hur det påverkar barn och unga, och kopplingen mellan porr och sexuellt våld. 

Hur reagerar föräldrar på det här ämnet?

– Föräldrar brukar tycka att det är pinsamt. Många tror inte att deras barn kollar på porr, men 96% av alla 16-åriga pojkar gör det. Det är ett problem att vuxna inte pratar om det. 

– Man ska börja när barnen är typ tre år, inte prata om porr, utan prata om kroppslig integritet. Sen kan man lägga till porrdelen när barnet blir äldre, säger hon.  

Majoriteten av publiken var kvinnor, vad beror det på?

– Dels möter jag flest kvinnor, det är mest kvinnor i de sektorerna; i socialtjänst, skolan. På öppna föreläsningar kommer det också flest kvinnor, det är främst kvinnor som är intresserade av de här frågorna. Det är ett problem, vi når inte alltid dem vi vill nå, säger Nina Rung.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa