Företag sätter personal i frivillig karantän

En bussresa med 53 personer från Vimmerby anlände till Tyrolen, Österrike för en skidsemester i lördags. Under tisdagen klassades Österrike som ett riskområde för coronaviruset.

Anders Fransson, VD på Nilsbuss har beslutat att personal som varit i Österrike kommer att få stanna hemma i frivillig karantän under två veckor.

Anders Fransson, VD på Nilsbuss har beslutat att personal som varit i Österrike kommer att få stanna hemma i frivillig karantän under två veckor.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-03-12 13:30

Enligt Anders Fransson, VD för Nilsbuss, bolaget som kör bussen, arrangeras resan tillsammans med en reseledare och ett kompisgäng som hållit på med det i 42 år. 

Hade ni några funderingar på risken innan bussen åkte?

– Visst, man grubblar hela tiden på saker och ting här i livet, självklart var det en oro som känns för allting, för varje buss man skickar iväg och vart man än i världen skickar dem. Visst grubblar man på varje resenär som åker iväg nu, säger Anders Fransson.

Han berättar att han har daglig kontakt med gruppen sedan Utrikesdepartmentet (UD) under tisdagen beslutat om att avråda från resor till delstaten Tyrolen i Österrike. 

Hur verkar stämningen vara bland resenärer och personal på resan i Österrike?

– De är självklart oroliga men samtidigt är de på bra humör, säger Anders Fransson.

Bussen med resenärerna kommer tillbaka till Vimmerby på lördag och då har Anders Fransson gett tydliga direktiv.

– Jag har begärt att alla omgående när de landar, för alla landar här i Vimmerby, inte ska beträda några lokaler utan de ska ställa bussen, låsa bussen och vi ställer undan bussen tills vidare. De ska ta sig hem, raka spåret hem till sina bostäder och invänta från sina arbetsgivare, deras order. Jag kan bara bestämma över min personal och den är satt i frivillig karantän. 

De två i personalen från Nilsbuss som är med på resan kommer att stanna hemma i 14 dagar. 

Vi har sökt reseledaren som avböjt att kommentera och hänvisar till Anders Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!