Blött. Gråkallt. Arboristen Claes Svensson och hans lärling Melker Djurstedt svingar sig upp i en ask på en gård utanför Vimmerby.
– Nu har det säkert gått 30-40 år sedan den hamlades senast. Det blir svaga punkter i trädet, dessutom är hamlade träd ett kulturarv, säger Claes.
Intresset för träd, att vårda och bevara, har ökat. Inte minst i storstäderna. Även om många ser ut som frågetecken när Claes Svensson säger att han är arborist, är det en yrkeskunskap som efterfrågas alltmer.
– Uppdragen ser lite olika ut beroende på var man jobbar. På landsbygden är de mer knutna till större gårdar, säger han.
Han blev arborist av en slump. Hade testat andra jobb, bodde i Stockholm några år, förstod att det var dags att bestämma sig.
– Pappa jobbade på Skogsstyrelsen och samarbetade med arborister. Det lät intressant och jag är intresserad av natur och miljö, så jag sökte tvåårig YH-utbildning i Åkarp. Företaget startade jag redan under utbildningstiden och det rullade på bra.
Nyligen gick flyttlasset hem. Claes är född och uppvuxen i Södra Vi och nu driver han företaget med Vimmerby som bas.
– I början tänkte jag att det kunde bli svårt, utanför storstäderna är man van att ta fram den egna motorsågen. Men det har gått över förväntan.
Han jobbar huvudsakligen med trädvårdande insatser och avancerad trädfällning.
– En vanlig missuppfattning är att en arborist kan fixa ett träd som mår dåligt. Vi förebygger. Ger man ett träd de rätta förutsättningarna från början håller det sig friskt. Men det är en utmaning att få folk att förstå hur träd fungerar. Ofta väntar man för länge, och när man väl gör en insats beskär man för hårt.
Skogsföretagaren Melker Djurstedt har jobbat i skogen sedan han var 17 år. Nu har han fått en ny syn på träd.
– Skogsarbete kan jag. Men som trädvårdare jobbar man inte bara i nuet. Det jag gör idag får effekt om många år. Det är häftigt, och högre än så här lär jag inte klättra i karriären, säger han med ett brett leende.
Tanken är att de ska slå ihop företagen för att jobba med skogs- och trädvård på bredare basis.
– Det finns en marknad och det ligger i tiden.
Hur ser framtiden ut för individen?
– Man måste vara i god fysisk form. Men vi jobbar även med riskbedömning, inventering och trädvårdsplaner. Alla arborister behöver inte klättra.