Fria blöjor skulle kostat upp mot en miljon

Vimmerby kommun ändrar inte sina rutiner gällande blöjor till förskolebarn. Det har barn- och utbildningsnämnden beslutat.

Skolchef Ola Karlsson och Peter Karlsson (c) ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Skolchef Ola Karlsson och Peter Karlsson (c) ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby kommun2020-01-22 17:00

En tvist i kammarrätten mellan en kommun och en privat förskola om huruvida blöjor ska ingå i maxtaxan resulterade i en dom att förskolan inte hade rätt att ta ut avgift. 

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade att inte ta upp fallet och i kommuner har man ställt sig frågan om hur domen ska tolkas.

Vimmerbys skolchef Ola Karlsson säger att Sveriges kommuner och regioners direktiv är att inte ändra befintliga rutiner.

I Vimmerby har föräldrar i många år fått ta med sig blöjor till sina barn och för Vimmerbys del innebär det enligt Ola Karlsson att kommunen inte heller framdeles kommer tillhandahålla blöjor.

–  Domen handlar bara om den enskilda kommunen och den omfattar inte alla kommuner. Det här var en dom i ett enskilt ärende. Man kan tolka att domen är gällande men det är inget prejudicerade utan bara när högsta instans fattar beslut. Däremot har det varit funderingar kring hur vi ska tolka domen men direktiven från SKR att inte ändra befintliga rutiner.

Han påpekar samtidigt att rättsläget kan ändras då flera ärenden kan komma att drivas med en ny process i Högsta domstolen.

– Men utifrån den här domen så kommer vi inte ändra rutinerna. 

Vad hade det kostat?

– Vi har gjort en grov uppskattning mellan 700 000 och en miljon kronor, säger han, men menar att mertiden för personalen som det krävt i inköp med mera, hade varit en större fråga.

Peter Karlsson (C) ordförande i barn- och ungdomsnämnden påpekar att man skulle ha tvingats dra in två, tre tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!