Barn och unga riskerar bli utan fritidsaktiviteter

Meningsfulla fritidsaktiviteter är en viktig del i många barn och ungas liv. Men när familjernas ekonomi blir sämre kan vissa tvingas skära ner på den biten.

Fotboll är en populär sport i Vimmerby kommun - och relativt billig att utöva.

Fotboll är en populär sport i Vimmerby kommun - och relativt billig att utöva.

Foto: Arkiv

Vimmerby kommun2023-06-11 12:00

Skolidrottsförbundet slår larm om att 100 000 barn och unga i Sverige kan få sina idrottsaktiviteter begränsade när familjernas ekonomi blir sämre. En undersökning som de gjort visar att en av tio föräldrar till barn mellan 6 och 19 år, det senaste året aktivt har dragit ner på kostnader kopplade till sina barns idrottsaktiviteter.

Samtidigt vurmar Folkhälsomyndigheten för att barn och unga ska försöka få in minst en timmes pulshöjande aktivitet varje dag. Att aktivera barnen kan dock bli en dyr historia som kostar tusentals kronor om året, särskilt när det handlar om idrott där både medlemsavgift ska betalas och utrustning köpas in. 

Mirja Holgersson, fritidssamordnare på Vimmerby kommun, berättar att det inte finns något generellt stöd som kommunen själva kan gå in med till föräldrar som har svårt att ha råd med fritidsaktiviteter för sina barn och ungdomar. Däremot finns det annan hjälp att få, säger hon.

– Det finns organisationer, exempelvis Majblomman, där familjer kan söka stöttning för att betala medlemsavgifter och inköp av utrustning, med mera. Vi brukar försöka vägleda på det sättet och vi informerar även föreningslivet om möjligheterna som finns. Vissa av de här stöden kanske man inte går in och söker själv om man har problem, det kan vara tuffa frågor, säger Mirja Holgersson.

Vilken fritidsaktivitet som är populärast i Vimmerby är svårt att säga exakt men statistik angående det lokala aktivitetstödet ger en vägledning om hur många barn och ungdomar som utövar varje idrott. Siffrorna visar att fotbollsföreningarna, ishockeyn, hästsporten, tennisen och kampsporten aktiverar flest barn och unga i kommunen. 

– Sen visar det här kanske inte hela sanningen eftersom vissa idrotter inte kan ta emot hur många som helst. Exempelvis fotboll kan ju ta emot väldigt många i stora grupper medan idrotter med mindre lag kanske inte når lika många, säger Mirja Holgersson.

Kommunens sport- och fritidsbibliotek, där man kan låna olika typer av utrustning utan kostnad, har haft bra ruljangs sedan vintern slog till men Mirja Holgersson tror att verksamheten har en större potential.

– Vi tror att det finns förbättringsmöjligheter och att fler skulle kunna hitta dit. Vi har regelbunden utlåning, framförallt under vinterhalvåret när det är säsong för skridskor, men vi har lite svårare att få uthyrning vår och sommar, säger hon.

Enligt fritidssamordnaren ska man försöka komma ut och marknadsföra sport- och fritidsbibliotek mer än man gör idag.

– Vi tror att vi behöver synas mer. På jullovet försökte vi exempelvis att ta med oss våra skridskopaket upp till ishallen. Det var väldigt uppskattat och då hade vi många som lånade hela dagarna när det var allmänhetens åkning, säger Mirja Holgersson.

Mirja Holgersson, fritidssamordnare, Vimmerby kommun.
Mirja Holgersson, fritidssamordnare, Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!