Gott om smakprov på kulturens smörgåsbord

En fika med Charles Dickens, eller gå hela Kulturslingan från Gästgivarehagen till Skillingarum, eller lär om författarna som sitter i fängelse.

En bild från förra årets Kulturfreda i vimmerby då bland annat kulturskolans balettgrupp stod för en uppvisning.

En bild från förra årets Kulturfreda i vimmerby då bland annat kulturskolans balettgrupp stod för en uppvisning.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-11-12 11:05

Det är ett välfyllt och brett program när Vimmerbys kulturliv bjuds ut likt en smörgåsbord som fått namnet "Kulturfreda".

– Det är riktigt roligt att så många ställer upp, för var och en gör sin egen grej. Vi på kommunen drar mest ihop det in under ett paraply, säger Patric Engqvist.

Han ingår i kommunens planeringsgrupp för årets "Kulturfreda" som infaller nu på fredag och där det finns omkring ett 25-tal olika kulturaktiviteter att ta för sig av för den som känner sig sugen. Det är andra året i rad som arrangemanget hålls i sin nuvarande form.

– Vi har lyft in det i Astrid-veckan som alltid infaller i anslutning till hennes födelsedag den 14 november, säger Patric Engqvist.

Vad är syftet med "Kulturfredan?"

– Det är väl främst att försöka lyfta fram folk och föreningar som håller på med kultur och vi tycker att det passar bra inom ramen för Astridveckan, säger han.

En hel del tilldrar sig på Fabriken. Där ska bland annat ett antal nyblivna svenska medborgare välkomnas av Niklas Gustafsson (M) t.f. ordförande i kommunstyrelsen.

–  Jag vet inte hur många det blir, men vi har skickat ut ganska många inbjudningar, säger Patric Engqvist.

På Fabriken blir det också öppen scen med flera lokala artister.

Hembygdsföreningen lockar med anekdoter om Forsbergs krukmakeri i Gästgivarehagen. På Komedianten läser Charles Dickens sina berättelser och konstföreningen har två utställningar och en skapande verkstad i Warmbadhuset. Föreningen Jasmin serverar också mat från ett mångkulturellt kök i sin lokal, tidigare Mitt Hem, i centrum.

På biblioteket kommer barnkonventionen att firas och flera föreningar finns där. Anna Mellengård, som är länets första litteraturutvecklare, berättar om författare som sitter i fängelse för det de skrivit. På Kulturskolan blir det dans, film, musikkafe och spökrunda. Det blir även nyinvigning av promenaden Kulturslingan som omfattar en djupdykning i Vimmerbys kultur och historia.

–  Sen är klart att det finns en vision för hur det här kan växa, men vi tänker att det kan vara bra att smyga igång och låta det växa till sig på sikt, säger Patric Engqvist.

Hur många besökare kom förra året?

– Det var nog lite blandat, en del hade mer och andra hade mindre med folk. Men vi tänker oss att man ska gå och förse sig med lite av varje och ett kulturinslag kan ju vara magiskt fast det inte kom så många besökare.

Patric Engqvist är en av tre i kommunens planeringsgrupp. "Det är jätteroligt att så många aktörer vill vara med" säger han.
Patric Engqvist är en av tre i kommunens planeringsgrupp. "Det är jätteroligt att så många aktörer vill vara med" säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!