Sivert Karlssons skogsmark vid Vinkeltomta gränsar till tre hektar skogsmark som ägs av kommunen. Kommunens skogsmark är ett långsmalt område som löper längs väg 760. Längs med vägen står ett flertal granar som dött till följd av angrepp av granbarkborre.
– Det är inget kul att vara granne till en skog med granbarkborre. De sprider sig enkelt, säger Sivert Karlsson.
– Folk tror att det är mina träd och undrar varför jag inte tar bort dem. Det är tråkigt att folk tror att det är mitt, säger han och pekar på de döda granarna.
Han tog kontakt med kommunen tidigt i våras och har totalt varit i kontakt fyra gånger kring problemet med granbarkborren på kommunens mark:
– De har sagt att de ska titta på det, men ännu har inget hänt. Som enskild skogsägare måste man ju ta bort angripna träd på en gång, säger Sivert Karlsson.
Kommunen har 1640 hektar skog som förvaltas av Skogssällskapet, som sköter bland annat inventering av granbarkborre-angrepp i skogen. Ulf Karlsson är gatuingenjör på Vimmerby kommun och svarar på kritiken:
– Vi är på gång ganska snart och ska åka ut och ta ner det beståndet. Det kommer att ske i september i alla fall. Så fort vi någonsin kan, det är inget vi drar på. Vi ska ta hela de tre hektar som är på den sidan vägen. Det finns angrepp lite överallt hos oss precis som hos andra skogsägare, så det är ju ett problem, säger han.
Regler om hur skogen ska skötas är samma för alla, enligt Ove Arnesson, skadesamordnare vid skogsstyrelsen:
– Det finns en lag om hur vi ska sköta skogen, skogsvårdslagen, gäller på all mark som är registrerad skogsmark, oavsett ägare. Har man ett pågående angrepp som är på minst 3 kubik per hektar så är man skyldig att ta bort de träden. Det räcker inte att avverka utan de måste ut ur skogen då. Man kan fälla dem och avbarka med motorsåg. Men att bara avverka och låta dem ligga vid bilväg räcker inte.
– Om det är helt döda och bruna så ser vi gärna att de står kvar för då har granbarkborren lämnat och då kommer andra insekter dit, bland annat granbarkborrens största fiende. Det är bara gröna träd som är angripna som ska tas bort för då är granbarkborren fortfarande kvar i trädet. Det är svårt att förmedla den informationen till skogsägare, säger Ove Arnesson.
– Det är viktigt att skogsägare fortsätter att åka ut och titta på sina skogar och ser hur det ser ut, avslutar han.