Gratis tabberas i Mossebo på julafton

Till jul bjuds personer som av olika anledningar inte har möjlighet att fixa ett eget julfirande, in till gratis julbord. ”Tror det finns många som inte har råd att ordna sitt eget julfirande”, säger Clara Rylander.

Emil hade sitt tabberas i Katthult. Clara gör samma sak i Mossebo. På julafton blir det gratis julbord för de som behöver.

Emil hade sitt tabberas i Katthult. Clara gör samma sak i Mossebo. På julafton blir det gratis julbord för de som behöver.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-11-28 06:00

Hur mycket Janssons, köttbullar, rödbetssallad och prinskorv äter egentligen drygt 700 matgäster? Clara Rylander, som driver Mossebo Gästhem tillsammans med Andreas Nibelius och Andrew Johnston, är inte riktigt säker.

– Vi kom bokstavligen in i börja-rulla-köttbullar-perioden vid övertagandet. De tidigare ägarna har delat med sig av sina erfarenheter, men det är alltid svårt att beräkna matåtgång till bufféer och smörgåsbord.

Julbord bjuder också på sin speciella dragkamp mellan hållbarhetstänk och tradition.

– Vi jobbar för att minska matsvinnet. Men till julbord tar man alltid till, maten får inte ta slut. Vi kommer att ha en hel del mat över i frysen efter sista julbordet och då kan vi göra något bra, säger hon.

På julafton, när Clara ändå ”inte hade så mycket planerat”, dukas därför ett gratis julbord fram till socialt och ekonomiskt utsatta i restaurangen.

– Jag tror det finns många som inte har möjlighet att ordna sitt eget julfirande, eller har råd att göra sig ett julbord. Det kan handla om sociala, psykiska eller ekonomiska svårigheter. Eller bara att man är ensam.

Du tror inte det finns en risk att det är svårt att nå ut, att man vill komma men tycker att det är skämmigt?

– Absolut, jag är väldigt medveten om den tröskeln, men jag hoppas inte man ska känna så. Jag känner stor förståelse för de som behöver det här och jag tror också man känner själv om man är en av de vi tänker på. Det är verkligen inget att skämmas för, vi blir ju hela tiden påminda om att det är en stor grupp människor som har det tufft på olika sätt, säger Clara Rylander.

Vad betyder det för er ekonomiskt?

– Klart att det är skillnad på att sälja eller ge bort mat, men vi tycker det här har ett annat värde. Själv har jag länge velat göra något, men jag har inte haft förutsättningarna tidigare. Nu har jag det, vi har sittplatser, vi har värme och vi har mat. Man kommer också att kunna titta på Kalle Anka.

Men ni har ju inte en aning om hur många som kommer?

– Kan vi hjälpa fyra personer är det värdefullt nog. Kommer 50 så kommer 50. Är det fler som vill hjälpa till, exempelvis med transporter för de som vill vara med, men som har svårt att ta sig till Mossebo, är vi tacksamma, säger hon.

"Vi vet att det kommer att bli julmat över när vi kört sista julbordet 22 december".
"Vi vet att det kommer att bli julmat över när vi kört sista julbordet 22 december".
Karta: Mossebo Gästhem, AP Restaurang & Cateringservice HB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!