Jonas Friberg kommer närmast från KGM i Hultsfred där han jobbat med i huvudsak försäljning de senaste nio åren.
– Jag kände att det var dags för lite nya utmaningar mitt i livet och att få chansen att jobba med människor istället för produkter känns kul, säger 42-åringen om bytet av karriär.
På Samhall kommer han tillsammans med Anna Ståhlgren leda arbetet som områdeschef för anläggningen i Vimmerby, med 60-talet anställda.
– Vi har två olika anställningsformer. De flesta är vad vi kallar kärnuppdragare som kan jämföras med en tillsvidareanställning. Sedan finns det utvecklingsanställning för ungdomar upp till 30 år. Den finns också en grupp inom arbetsmarknadstjänster som är en arbetsträning för att stärka individen och ge en möjlighet till arbetsträning. Gemensamt för alla medarbetare är att de har någon form av funktionsnedsättning i bakgrunden och att arbetet styrs av deras behov och kunskap, säger Anna Ståhlgren.
Huvudmålet med Samhalls verksamhet är att utveckla sina medarbetare till arbete utanför Samhall.
– 2019 hade vi som mål i Kalmar län att utrekrytera 41 medarbetare och resultatet blev 48 stycken, säger hon.
– Det är lite ovanligt för mig som kommer utifrån att ha målet att lära upp de anställda så de kan gå vidare. Det blir lite speciellt tänk, säger Jonas Friberg som även har lång erfarenhet som spelare och ledare i innebandy.
Hur stor användning kan du ha av din idrottsliga bakgrund i din tjänst?
– Mycket hoppas jag. Att coacha, peppa och motivera medarbetare och få dem att fokusera på lagarbete och sammanhållning är sådant som jag kan bidra med, säger Jonas Friberg.
En del av verksamheten i Vimmerby är ett tvätteri som drivs i lokaler på Lögstadsgatan.
– Vi har satsat rejält på tvättstugan på senare år. Den är verkligen modern och vi ägnar oss åt industritvätt. Bland uppdragsgivarna finns ett företag i Mjölby med 2000 anställda som vi sköter tvätt av personalkläder åt. Alla kläder är märkta med chip i ett smart system. Det finns en rad olika moment som man kan ge som uppgift till olika medarbetare som passar efter dennes förmåga, säger Ståhlgren.
Samhall har även uppdrag inom tjänster och industri där de jobbar inom olika yrkesroller och är verksamma hos lokala företag.
– Grundtanken är att man ska utvecklas i arbete och använda det som ett redskap för att få rutiner, säger Anna Kindström.