Lista: Svartlistade företag i Vimmerby och Hultsfred

Konsumenttidningen Råd & Rön har listat företag i Sverige som inte följer Allmänna Reklamationsnämndens (Arns) beslut. Två av företagen finns i Vimmerby kommun och tre av dem i Hultsfreds kommun.

Bilaffärer är en vanlig orsak till konflikt mellan köpare och säljare. I Vimmerby och Hultsfreds kommuner har fem sådana fall hamnat hos Arn.

Bilaffärer är en vanlig orsak till konflikt mellan köpare och säljare. I Vimmerby och Hultsfreds kommuner har fem sådana fall hamnat hos Arn.

Foto: Leo Sellén / TT

Vimmerby kommun2023-08-29 20:00

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en myndighet som prövar många typer av konsumenttvister. Det är frivilligt för företag att följa rekommendationerna från Arn, men enligt tidningen Råd & Rön väljer de flesta seriösa företag att göra det. 

206 företag i Sverige går dock mot strömmen och fem av dem finns i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Bilar med fel, försenade flyg och missnöje med hantverkare dominerar den nationella listan och det avspeglar sig också på de lokala företag som pekas ut. Majoriteten av dem är nämligen bilhandlare men här finns också ett måleriföretag i Hultsfred. 

Vimmerby Tidning har tagit del av Råd & Röns lista som publicerades i augusti 2023. Listan gäller ärenden som Allmänna Reklamationsnämnden har fattat beslut om mellan första halvåret 2021 och andra halvåret 2022. 

Vimmerby kommun:

Rastan Bil AB, bilförsäljare i Vimmerby. En kund köpte en bil som var så rostig att den inte kunde lyftas med domkraft. Arn rekommenderar att kunden ska få tillbaka de 13 000 kronor bilen kostade. Bilföretaget har återbetalat 2 250 kronor.

Hafez Saad äger företaget men säger att han inte känner igen ärendet.
– Jag vet inte vilken bil eller kund det handlar om, då är det svårt för mig att svara, säger han. 

Vimmerby Autocenter, bilhandlare. Företaget sålde en bilen som hade fel på växellådan, vilket visade sig direkt efter köpet. Arn rekommenderar att företaget låter kunden häva köpet och återbetalar 17 500 kronor.

– Kunden visste om att bilen såldes med en trasig växellåda, säger en person i företaget, som vill vara anonym. 

Hultsfreds kommun:

Målilla Måleri AB, hantverksföretag. Arn rekommenderar att kunden ska få slippa betala 17 345 kronor till företaget för en misslyckad tapetsering. 

Ägaren Jari Matinlassi förklarar att de från måleriets sida anser att det var fel på tapeterna och att de erbjöd kunden nya tapeter. Men de kunde inte komma överens. Företaget håller inte med om Arns beslut och att ärendet kommer nu att gå vidare till domstol. 

– Vi är i en tvist och vi väntar på att komma upp i domstol. I det här fallet tycker vi inte att Arn har tillräcklig kompetens för att göra en bra bedömning, de borde haft med en målarmästare på plats men hade istället en byggnadsingenjör. Jag vill att någon med rätt kunskap ska göra bedömningen och eftersom det inte går att överklaga Arns beslut har jag dragit det här vidare till tingsrätten, säger Jari Matinlassi.

Bilcenter Hultsfred, bilförsäljare. Kunden swishade 4 000 kronor i deposition för en bil han ville köpa. Köpet blev inte av och Arn rekommenderar att kunden får tillbaka pengarna. I ett annat fall levererades en bil med fel. Arn rekommenderar att kunderna ersätts med totalt 32 041 kronor.

Erdjans Bilar, bilförsäljare. Arn rekommenderar att en kund ska få tillbaka 4 000 kronor som lagts i handpenning på en bil.

Alla nämnda företag har erbjudits att kommentera det som redovisas. Vissa av dem har avböjt och några har inte svarat alls. 

En målerifirma i Hultsfreds kommun är i tvist med en kund och ärendet blir nu ett fall för domstolen, enligt ägaren.
En målerifirma i Hultsfreds kommun är i tvist med en kund och ärendet blir nu ett fall för domstolen, enligt ägaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!