Här hanteras nära en tredjedel av Arlas mjölk

Dygnet runt varje dag på året är verksamheten igång på Arlas fabrik i Vimmerby där 30 procent av Sveriges mjölk hanteras och blir till mjölkpulver. "Vi har en väldigt viktig roll i koncernen", säger platschefen Magnus Dahlblom.

Till vänster silos där mjölken lagras och i mitten anläggningen där mjölken blir till pulver genom en rad processer.

Till vänster silos där mjölken lagras och i mitten anläggningen där mjölken blir till pulver genom en rad processer.

Foto: Tobias Klein

Vimmerby kommun2020-02-03 18:00

I drygt 15 år har Arlas fabrik i Vimmerby funnits. På anläggningen hanteras all mjölk som blir över när koncernens övriga mejerier framställt mjölk, grädde, ost, smör och yoghurt exempelvis.

– Tillsammans med en mindre anläggning i Visby som uteslutande tar hand om mjölken på Gotland så hanterar vi en tredjedel av all mjölk som Arlas 2600 mjölkbönder i Sverige producerar. Vi har en viktig roll då det gäller att ta hand om överskottet som annars hade gått till spillo, säger Magnus Dahlblom som är platschef på Arla i Vimmerby sedan 2019. Han har tidigare varit produktionschef mellan 2008 och 2014.

2004 när mejeriet startade fanns kapacitet att ta emot 385 000 ton mjölk om året. Nu är den uppe i 515 000 ton.

– Det anländer mellan 40 och 60 tankbilar med släp om dagen som rymmer 40 ton mjölk styck. Vi använder 120 ton mjölk i timmen där tio kilo mjölk blir till ett kilo torrmjölkspulver.

Från början hade fabriken 65 anställda. Det är numera 90 personer som jobbar och det behövs fler.

– Vi kommer nog gå upp mot 100 anställda under det här året. Vi söker ständigt arbetskraft och det behövs allt från civilingenjörer till truckförare, säger Magnus Dahlblom.

När anläggningen togs i bruk hade den kostat en miljard kronor att bygga. 15 år senare har lika mycket till investerats.

– De senaste åren har vi investerat 250 miljoner kronor. Bland annat för att kunna tillverka mjölkpulver som ska bli modersmjölksersättning för barn. Det ställs extra hårda krav på det. Sedan kan vi även hantera ekologisk mjölk separat och få fram ett ekologiskt mjölkpulver.

Vilka utmaningar har ni när det gäller miljöpåverkan?

– Vi förbrukar stora mängder energi och vatten. 93 procent av elen vi använder kommer från bioenergi i form av flis. Sedan går det åt väldigt mycket vatten när tankar och system måste tvättas ofta, men vi har en ledning från andra sidan gatan med varmvatten direkt från värmeverket. Dessutom har vi ett samarbete med Vimmerby Kommun och Åbro när det gäller reningsverket, där en utbyggnad pågår där vi är medfinansiärer, säger Magnus Dahlblom.

Vad blir det av mjölkpulvret?

– Nästan allt går på export. Kina, Oman och Nigeria är våra största marknader. Mycket mjölkpulver används i livsmedel. Produkter som även vi äter dagligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!