Här jobbar man – även på julafton

Kalvarna får mjölk och Olle, 1,5 år hjälper mamma Martina och pappa Per med att sopa foderbordet hos kalvarna.
Kalvarna får mjölk och Olle, 1,5 år hjälper mamma Martina och pappa Per med att sopa foderbordet hos kalvarna.

Under tre juldagar njuter många av ledighet tillsammans med vänner och familj. Men vissa yrkesgrupper kan inte ta ledigt, inte ens på julafton.

Vimmerby kommun 25 december 2019 12:00

Per Johansson driver gården Kvillehult, straxt utanför Vimmerby, tillsammans med sin sambo Martina Berg, och hans föräldrar Åke och Ann Johansson. På gården finns runt 300 tjurar. 

– Djuren blir ju hungriga varje dag, det spelar ingen roll om det är julafton, säger Per Johansson. 

Arbetsdagen börjar runt klockan halv sju på morgonen. Då är det kalvarna som allra först vill ha sin mat. I en blandarvagn värms vatten upp till 39 grader, sen häller Per Johansson i en speciell sorts torrmjölk, anpassad med näring för kalvar, i vattnet och allt blandas samman till mjölk. 

– Varje kalv får sex liter mjölk om dagen, tre liter på morgonen och tre på kvällen, berättar han. 

Kalvarna, som är mellan två till fyra veckor när de kommer till gården, står redo när Per rullar in mjölkvagnen på foderbordet, de vet mycket väl vad som väntar.  

Efter att kalvarna fått sin mjölk är det dags att gå till ladugården där de större tjurarna finns. De står minst lika redo som kalvarna gjort, men här väntar man på ensilage istället för mjölk. 

– Vi firar jul under dagen, men sen till eftermiddagen är det dags att gå till ladugården igen, säger Per Johansson. 

Mody Elharake jobbar på hemtjänsten som täcker södra delen av Vimmerby stad. På julafton är det lugnare än vanligt.

– Många har anhöriga hemma och behöver inte någon hjälp. Det blir mer luckor som man kan spendera hos någon som känner sig ensam. Det är lite speciellt, en del kanske har sin första jul som de firar ensamma och då får man möjlighet att finnas där på ett annat sätt, berättar han.

Han har jobbat inom hemtjänsten i fem år. Att jobba på jul tycker han inte är några problem.

– Jag älskar mitt jobb, så det är inte jobbigt. Det var som att jag hittade hem när jag började här. Det är det mest tacksamma jobbet jag haft någonsin, säger Mody Elharake. 

På julaftons eftermiddag är det dags att besöka Gun Arvidsson, hon får bland annat hjälp av hemtjänsten att komma ut på promenader. 

– Jag tycker att alla som jobbar på hemtjänsten är så trevliga och gulliga. Man blir glad vem som än kommer, säger Gun Arvidsson. 

Efter en promenad tillsammans går vi in i Guns lägenhet igen. Mody får hjälpa henne med att ställa in TV:n. Sen sitter de och pratar en stund innan det är dags för Mody att önska Gun en god jul, och fara vidare till nästa besök. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa