Det är fastigheten Fågelhem 4:1 mellan Vimmerby och Södra Vi som är intressant för bergtäkt. Ansökan omfattar bergtäkt och tillverkning av asfalt och betong. Materialet från täkten kommer främst användas för väg- och anläggningsändamål. Anläggningen ska även ta emot material för återvinning.
Bakom ansökan står företaget Krossteknik Linköping AB. Det är konsultbolaget WSP som sköter ansökan och miljökonsekvensbeskrivning, och samlar in synpunkter på den planerade verksamheten, på uppdrag av företaget.
Planerade bergtäkter tas inte alltid emot positivt, framför allt inte av dem som bor precis i närheten. Sådana verksamheter innebär en hel del sprängningar och andra bullerstörningar. Torbjörn Andersson berättar att han har varit med om många liknande fall och även om han inte vill föregripa tillståndsprocessen ser han inga större farhågor i just det här ärendet.
– När man har utrett lokaliseringen och bestämt sig för att göra ett försök, så har man gjort bedömningen att det är en bra plats för verksamheten. Den här platsen ligger ganska långt ifrån bostäder. Närmaste bostadsbebyggelse ligger 480 meter bort.
I samrådet gör man utskick till alla enskilt berörda som bor inom tusen meter från verksamheten.
– Erfarenhetsmässigt bedömer vi att det är så pass långa avstånd till närboende att vi ska klara de krav som ställs, säger Torbjörn Andersson, uppdragsansvarig på WSP.
Hänsyn ska förstås tas till flera olika faktorer, exempelvis natur- och kulturvärden, bebyggelse, vattenintressen och möjlighet till transportvägar.
Varför just den här platsen i Vimmerby kommun?
– Företaget finns idag i Linköping och Kisa och vill försöka etablera sig mer i norra Kalmar län. Vimmerbyregionen är en naturlig del i deras verksamhetsområde där de ser en potentiell marknad, säger Torbjörn Andersson.
Innebär det här nya arbetstillfällen?
– Ja, definitivt i verksamheten. Men det får också effekter för transportföretag och underentreprenörer exempelvis.
Det är mark- och miljödomstolen som beviljar tillstånd för bergtäkten men innan dess krävs en samrådsprocess där med myndigheter, närboende, allmänhet och andra som kan tänkas beröras av verksamheten. Just nu ligger ansökan ute på samråd och eventuella synpunkter ska vara inskickade senast den första september. Om ungefär ett år kan ett färdigt beslut finnas.