Här ökar bostadsrättspriserna mest i länet

Enligt siffror från Mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter på Storgatan i Vimmerby ökat med 82 procent senaste två åren.

Magnus Boberg på Fastighetsbyrån i Vimmerby på Storgatan där priserna på bostadsrätter ökat mest i Kalmar län.

Magnus Boberg på Fastighetsbyrån i Vimmerby på Storgatan där priserna på bostadsrätter ökat mest i Kalmar län.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2019-10-12 08:00

Det är den största ökningen i Kalmar län. Det är Fastighetsbyrån som gjort en kartläggning av bostadsrättsförsäljningar från september 2017 till augusti 2019 och jämfört med samma period 2015-2017 på gator med minst fem försäljningar i båda perioderna. Den visar när det gäller Kalmar län att Storgatan i Vimmerby är den adress där priset per kvadratmeter ökat mest. Närmare bestämt 82 procent. Grannkommunen Västervik har tre adresser med på tio-i-topp-listan, Stationsgatan (51%), Markörgatan (45%) och Skyttegatan (39%). 

Vilka faktorer är det som ligger bakom de stigande priserna?

– En stor del går att förklara med att priserna låg på väldigt låga nivåer från början. När jag började jobba i Vimmerby för fem år sedan låg priset på en trea på Storgatan på runt 300 000 kronor. I dagsläget går en sådan lägenhet för över en miljon kronor, säger Magnus Boberg som är kontorschef på Fastighetsbyrån i Vimmerby och nämner även det begränsade utbudet som en orsak till prisökningen.

– I förhållande till storlek på orten finns det väldigt få bostadsrätter i lägenhetsform. I Furan är antalet runt 150 och Bostadsrättsföreningen Orren där Storgatan ingår har ett 60-tal. Även om man räknar med de 28 bostadsrätter som har nyproducerats i kvarteret Stören på sistone så är utbudet väldigt begränsat.

Hur ser du på den fortsatta utvecklingen?

– Än så länge är ändå ett pris på 10 000 till 15 000 per kvadratmeter för en äldre bostadsrätt förhållandevis lågt om man sätter det i relation mot vad en nyproduktion kostar så det finns fortfarande incitament för köpare, säger Magnus Boberg.

Björn Stridh på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vimmerby delar bilden av att priserna på bostadsrätter ökar stadigt och säger att fler kunder har fått upp ögonen för just denna boendeform.

– Förr var det traditionellt mer så att folk valde mellan att bo i villa eller hyreslägenhet. På senare år har dock efterfrågan på bostadsrätter ökat markant i takt med att folk insett fördelarna av boendeformen, säger Björn Stridh.

På det nationella planet finns adresserna med de största prisökningarna i orter som Säffle (146%), Ronneby (136%) och Skara (130%).

– De stora prisökningar på bostadsrätter man såg i storstäderna för ett par år sedan ger nu utslag i mindre orter som Vimmerby också. Bostadsbrist och låga prisnivåer är några av orsakerna till det, säger Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby.

Björn Stridh på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Björn Stridh på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Karta: Storgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!