Med så kallade storymaps, en slags berättande, digitala kartor vill Vimmerby kommun nå ut med information om var man kan bygga i Vimmerby kommun, både villatomter och industrimark. Det skriver kommunen på sin hemsida. I verktyget ska man kunna se vilka lediga tomter som finns och vilka som är planerade, och få information om bland annat priser och detaljplan.
– Tanken är att det ska underlätta när man vill titta på vad kommunen har för lediga villatomter och verksamhetstomter. Göra informationen mer lättillgänglig och hemsidan lite mer användarvänlig, säger mark- och exploateringsingenjör Sandra Lövsjö på kommunens gatukontor.
Hon har jobbat med projektet sedan i somras.
– Jag har märkt att många tycker att det varit lite svår navigerat på hemsidan när man ska hitta detaljplaner och kort fakta som man undrar över. De här storymapsen hoppas vi på ska kunna underlätta. Nu är allt samlat på samma ställe. Förhoppningen är att man ska kunna få svar på de allra första och vanligaste frågorna man har direkt. Med en digital karta blir det också lite mer levande och förhoppningsvis mer inspirerande.
Kommunen har tagit fram två stycken berättande kartor, en för villatomter och en för verksamhetstomter och industrimark.
– Just villatomter har varit väldigt i ropet i perioder. Vi har haft byggboomer där husbyggnationer har haft riktigt upplyft och många gått i tankar på att bygga nytt. Då har det varit en väldig rush och då har också kommunen sålt mycket tomter. Som när kommunen släppte Nosshult, Öster om Folkets Park och nu Nybble. Men vi har också tomter som ligger i kransorterna som kanske inte fått komma fram i rampljuset historiskt. De kommer de göra nu på ett annat sätt nu.
Tanken är att satsningen ska underlätta för medborgare, intressenter, näringsidkare, företagare men också internt för tjänstepersoner.
– Jag är väldigt nöjd med resultatet och har haft ett bra samarbete med miljö- och byggnadsförvaltningen. Vi hade också tur eftersom Hultsfred redan hade en storymap så vi har kunnat ta rygg på dem och kunnat hämta inspiration. Den största utmaningen med projektet har varit just att det något vi aldrig gjort innan. Hur når man visionen? Hur löser vi det digitala? Men det har löst sig allting, säger Sandra Lövsjö.