Bristfälliga lekplatser – men lekplatsstrategin dröjer

Det hänvisas många gånger till en kommande bad- och lekplatsstrategi som Vimmerby kommun ska ta fram. Samtidigt växer missnöjet med de befintliga lekplatserna och det är lätt att snegla på grannkommunernas.

Gungorna på lekplatserna i Gullringen och Södra Vi är av blandade sorter men några bebisgungor finns inte. Här får bara stora barn gunga. Kommunalråd Jacob Käll (C) och samhällsbyggnadschef Andreas Horste svarar på våra frågor om framtiden för kommunens lekplatser.

Gungorna på lekplatserna i Gullringen och Södra Vi är av blandade sorter men några bebisgungor finns inte. Här får bara stora barn gunga. Kommunalråd Jacob Käll (C) och samhällsbyggnadschef Andreas Horste svarar på våra frågor om framtiden för kommunens lekplatser.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby kommun2021-09-10 06:00

Under hösten 2020 inkom ett medborgarförslag om en lekplats i Rumskulla. Kommunfullmäktige beslutade då att man ansåg medborgarförslaget besvarat med hänvisning till en kommande lek- och badplatsstrategi. En strategi som i dagsläget ännu inte finns.

– Arbetet pågår och förslag till strategi planeras vara klart till årsskiftet, berättar samhällsbyggnadschef Andreas Horste.

När vi frågade våra läsare vilken lekplats som är bäst respektive sämst i kommunen framkom det att Gullringen och Södra Vi är orter som många är besvikna på, sedan tidigare vet vi också att den känslan går igen även i Tuna och Rumskulla. Men trots att det är oklart när dessa orter kan förvänta sig en förändring menar Horste att de är med i den kommande strategin.

– Strategin hanterar alla orter och det finns redan bokat i inventeringslistan framöver.

Ett önskemål som inkommit från läsarna är en lekplats likt den i Västervik eller Hultsfred men huruvida någon sådan finns med i planeringen är fortfarande oklart.

– Vi får invänta förslaget, säger Horste.

undefined
Södra Vi lekplats ligger i en dal, omringad av tallar.

Lars Rosander (C) är kommunalråd i Hultsfred där man sedan tidigare tagit fram en långsiktig plan för lekplatser – vilket medborgarna nu kan skörda frukten av.

– Vi tycker det är viktigt med utemiljö och utelek och vill uppmuntra till det. Vi vill också skapa säkra och bra platser. Det är en satsning på barnen i vår kommun, som en del i ett rikt kultur- och fritidsliv för samtliga kommuninvånare.

Visst innebär satsningen på lekplatser en ekonomisk kostnad även i Hultsfred, men Rosander ser inga konstigheter med det.

– Vi har lagt in det i vår investeringsplan och det är gjort i samförstånd. Som jag minns det – nu är det några år sedan– var alla partier överens. 

undefined
Två stora gitarrer välkomnar till parken i Hultsfred, som har ett tydligt musiktema.

I Hultsfred finns det därmed redan en tydlig strategi med flera nya lekplatser på plats redan. Men Vimmerby planerar inte att följa den modellen.

– Det är svårt att jämföra kommuner då vi har olika förutsättningar. Vi fokuserar på att ta fram en strategi som är bäst för Vimmerby, säger kommunalråd Jacob Käll (C).

Finns det en politisk samsyn i Vimmerby kring att välja att satsa på utemiljön för barn?

 – Jag inte ser några större åsiktsskillnader kring detta. Vi har tidigare i år tagit beslut om att satsa på utomhusaktiviteter, aktivitetslådor, skateboardrampar med mera med helt enig kommunstyrelse.

Den slogan som kommunen tidigare marknadsförde sig med: ”Vimmerby - barnens stad”, finns den kvar idag? 

– Nej, den finns inte kvar officiellt. Jag kan inte säga vilket år man valde att ta bort det men det var långt före min tid som engagerad i politiken, säger Käll.

undefined
Gungorna på lekplatsen i Södra Vi är av blandade sorter men någon bebisgunga finns inte. Här får bara stora barn gunga.

Björkbackens lekplats stod egentligen inte till förfogande att nomineras då den drivs i privat regi. Något som inte stoppade Vimmerbyborna från att rösta fram den till kommunens bästa.

– Det är väldigt roligt att de uppskattar vår lekplats. Vi jobbar stenhårt för att vara så familjevänligt som möjligt, säger vice vd Anneli Rimås.

Lekplatsen är öppen för allmänheten mellan förste maj och siste september, öppettider man i dagsläget inte har för avsikt att ändra.

– Inte just nu. Det är ett stort jobb kring säkerheten för en så här stor lekplats och den behöver dagligen ses över. Klart att man kan kolla på vilka möjligheter som finns framöver men i dagsläget är det inget vi har tänkt, säger Rimås.

I Hultsfred finns parken det praktiskt taget svänger om. Walter och Alva Gustavsson tar gärna med mamma Emelie Svensson till aktivitetsparken i Hultsfred.
I Hultsfred finns parken det praktiskt taget svänger om. Walter och Alva Gustavsson tar gärna med mamma Emelie Svensson till aktivitetsparken i Hultsfred.
Medborgarförslaget

Den 19/10 2020 togs beslut kring medborgarförslaget om en ny lekplats i Rumskulla.

Samhällsbyggnadsavdelningen ansåg att lek-och badplatsstrategin borde färdigställas innan nya lekplatser etableras.

Kommunstyrelsen föreslog då att avslå medborgarförslaget.

Jacob Kant (V) yrkade bifall till medborgarförslaget tillsammans med Peter Fjällgård (V). 

Ola Gustafsson (KD) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Förslagen ställdes mot varandra och fullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!