Hårig halvtid i Mustaschkampen

Halva Movember har gått och allt fler män går omkring med hårig överläpp. ”Bra sätt att synliggöra kampen mot prostatacancer”, säger Ola Falk, som fått med sig flera kollegor.

Vimmerby kommun 16 november 2019 20:00

För Ola Falk, områdeschef på kostenheten i Vimmerby kommun, började årets resa in i Movember med helrakning. Allt ansiktshår rök.

– Förra året fuskade jag och sparade mustaschen. Nu går jag all in, man får kämpa ett tag.

 

Han har i flera år manifesterat Movember, månaden med extra fokus på prostatacancer - Sveriges vanligaste cancerform - med mustasch. Och han är inte ensam. Flera av hans kollegor odlar också mustasch under november.

– Det här är en kul grej, med viktiga undertoner. Några tycker att det är pinsamt för att de har för lite skäggväxt, men det är bara att köra på det man har, säger Conny Linder, även han områdeschef på kosten.

 

Enligt siffror från Prostatacancerförbundet drabbas 10 000 män per år. Orsakerna till prostatacancer är inte klarlagda men minst fem procent av prostatacancerfallen är ärftliga.

– Mustaschkampen gör budskapet påtagligt. Jag är inte ensam om att ha flera i min närhet som drabbats. Kan det här leda till att någon tar steget att gå och testa sig är det jättebra, säger Ola Falk.

Vad är viktigt att tänka på när man anlägger mustasch?

– Man ska bestämma sig hur man vill ha den från början, när man rakar sig. Och hålla efter den så den inte växer ner för långt. Annars är det inga konstigheter, säger Conny Linder.

– Och det är ju faktiskt bara en månad, poängterar kocken Joakim Johansson, med ett brett leende under mustaschen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa