Hårt tryck i fabriken inför fettisdagen

Idag under Fettisdagen äts ungefär sex miljoner semlor. På bageriet Vibako i Vimmerby bakas nära 4000 semlor dagen till ära.

De frysta bullarna tas ut och får jäsa i tre timmar innan det är dags för gräddning. Bullarna gräddas i 6-7 minuter. Anas Kolfat tar ut de nygräddade bullarna och låter dem svalna.

De frysta bullarna tas ut och får jäsa i tre timmar innan det är dags för gräddning. Bullarna gräddas i 6-7 minuter. Anas Kolfat tar ut de nygräddade bullarna och låter dem svalna.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-02-25 06:00

Nu är semmelsäsongen igång ordentligt på bageriet. Sandra Jansson är bagare på bageriet och hon berättar att det görs hundratals semlor per natt.

– Vi brukar i snitt ta fram 200-300 semlor per natt. Men det är mycket mer på fettisdagen, berättar hon. 

När vi är på plats i bageriet är det fyra dagar kvar till Fettisdagen, och redan nu märks upptrappningen. Den här natten bakas det drygt 360 semlor. Sandra Jansson startar sitt jobbpass vid klockan 21.30 på kvällen och går hem när allt är färdigbakat, runt halv fem på morgonen.

– När det är semlor tar det lite längre tid.

Varje natt görs en deg som formas till bullar och sedan fryses in. Vetebullar som frysts tidigare tas fram på kvällen och får jäsa i tre timmar.

Anas Kolfat är andra bagaren i tjänst och han är denna natt ansvarig för att få in bullarna i ugnen efter att de har jäst färdigt. Bullarna bakas några minuter i en 200 grader varm ugn. Därefter måste de svalna innan man kan börja fylla dem med mandelmassa och grädde.

– Vi brukar baka semlor fram till påsk. Det drar igång efter nyår, säger Sandra Jansson. 

Äter du mycket semlor?

– Det blir inte så ofta att man tar med hem. Jag äter nog inte ens en i veckan, säger hon. 

– Man blir lite trött på semlor, säger Anas Kolfat.

Herluf Neessen är chef på Vibako och den som har koll på hur många semlor som görs.

– Jag skulle kunna tänka mig att vi gjorde ungefär 30 000 förra året. Det kanske inte blir lika mycket men i alla fall 20 000 i år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!