"Hemmet är den farligaste platsen att vara på"

På kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby ringer telefonen alltjämt. Enligt Christel Rüdiger på kvinnojouren blir det svårare för våldsutsatta kvinnor att söka hjälp när förövaren hela tiden är hemma.

"Vi kör på liknande men vi ska ju som sagt vara väldigt noga med vår hälsa för vi har ju bara ett liv." säger Christel Rüdiger om kvinnojourens arbete i corona-tider.

"Vi kör på liknande men vi ska ju som sagt vara väldigt noga med vår hälsa för vi har ju bara ett liv." säger Christel Rüdiger om kvinnojourens arbete i corona-tider.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby kommun2020-04-19 12:00

– Hemmet är den farligaste platsen att vara på och speciellt när det är sådant här och man har ingen möjlighet att fly, då blir det kris, säger Christel Rüdiger på Hultsfred-Vimmerbys kvinnojour. 

Hos kvinnojouren ringer det fortfarande i telefonen och de två lägenheter som fungerar som jourens skyddade boenden är upptagna. De som kontaktar kvinnojouren vill ofta ha råd, men få vågar ta steget att lämna under dessa tider.

Enligt Christel Rüdiger blir det svårare för våldsutsatta kvinnor att söka hjälp när förövaren hela tiden är hemma och kan hålla uppsikt. 

I Frankrike, där en ökning av våld mot kvinnor har noterats i samband med landets karantän, har man nyligen infört ett kodord. Genom att säga kodordet på ett apotek kan kvinnan sättas i direkt kontakt med polis. 

Skulle en liknande åtgärd med kodord behövas i Sverige?

– Det är mycket möjligt, absolut. Just apoteken och hälsocentralerna - det är ju där man kan få hjälp. Där kan man säga att man behöver hjälp och be dem ringa kvinnojouren, säger Christel Rüdiger. 

Under coronautbrottet har inte kvinnojouren förändrat sitt arbete förutom större försiktighetsåtgärder för att minska smittspridningen. De har ännu inte drabbats av någon större sjukfrånvaro bland sina volontärer. 

– Vi är ju rädda om de som ska jobba och ser till att de har handsprit och annat. Sen får man vara försiktig, man behöver inte gå in i lägenheten om det inte är absolut nödvändigt, man kan träffas utanför. Man får vara lite smart och tänka till hela tiden så att man skyddar sig själv. 

Kvinnojourens två lägenheter kan högst ta emot en familj åt gången, vilket Christel Rüdiger tycker är bra för att minska smittspridning.

– Man behöver inte bo så nära inpå varandra att man blir smittad. Vi har det ju bra på det viset.

Att visa civilkurage är viktigt i dessa tider när våldsutsatta kvinnor får svårare att söka hjälp, menar Christel Rüdiger.

– Jag tycker att om man hör ett bråk så kan man ringa på och fråga om de behöver hjälp. Även om de snäser av så har man åtminstone gjort något. Bara det att man ringer på och visar att man bryr sig räcker faktiskt för att hon, om det blir helt tokigt, ringer på hos grannen för den har ju brytt sig en gång tidigare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!