Högläsare ska inspireras - samlas i Vimmerby

"Läslust hela livet" har resulterat i 71 högläsare i Kalmar län. ”Vi behöver fler”, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson, på Studieförbundet Vuxenskolan.

Anna-Karin Cederstrand Karlsson hoppas att projektet Läslust hela livet ska få ännu fler frivilliga högläsare efter inspirationsdagen på Näs i mars. "Det ger lika mycket för den som läser, som för de som lyssnar".

Anna-Karin Cederstrand Karlsson hoppas att projektet Läslust hela livet ska få ännu fler frivilliga högläsare efter inspirationsdagen på Näs i mars. "Det ger lika mycket för den som läser, som för de som lyssnar".

Foto: Rebecca Forsgren

Vimmerby kommun2020-02-10 08:00

Tröttnar man någonsin på högläsning?

– Skulle inte tro det. Det finns många äldre som av olika anledningar inte klarar att läsa själva längre, och för dem är det guld att höra någon läsa, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Vimmerby.

SV i Kalmar län har fått fyra miljoner i stöd från Allmänna Arvsfonden för att driva projektet "Läslust hela livet". Grunden är högläsningscirklar som ska ge guldkant för äldre, med särskilt fokus på de som har demens. Nu, efter ett och ett halvt år, går projektet in i halvtid och i mars träffas länets gamla och nya högläsare för att utbyta erfarenheter under en inspirationsdag på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

– Att vi har 71 högläsare i länet är jättebra. Men vi hoppas förstås på ännu fler och då är den här dagen ett perfekt tillfälle att få veta mera.

Frivillig högläsning är inget nytt. Vimmerby kommun är ett exempel där man tidigt varit igång.

– Och det syns, i Vimmerby finns tolv högläsare. Det fina med projektet är den höga ambitionsnivån, samarbetet med äldreomsorgen och den utbildning som erbjuds, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson, verksamhetsutvecklare på Vuxenskolan i Vimmerby.

Vad krävs för att bli högläsare?

– Egentligen inte mer än att man vill ge av sin tid. Man får utbildning, bland annat i hur man använder projektets digitala plattform. Det kan handla om allt från boktips till hur man använder sin röst på olika sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!