Högt söktryck på ALH under 2019

Fem miljoner. Så mycket delade Astrid Lindgrens Hembygd ut under 2019. ”Vi vill att fler aktörer delar på vår totala budget”, säger verksamhetsledare Johanna Stejdahl.

Vice ordförande Jenni Leppelt, projektledare Cathrine Jansson, ordförande Lennart Bogren och verksamhetsledare Johanna Stejdahl vid ALH:s kontor i Vimmerby.

Vice ordförande Jenni Leppelt, projektledare Cathrine Jansson, ordförande Lennart Bogren och verksamhetsledare Johanna Stejdahl vid ALH:s kontor i Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2020-01-14 16:00

Under 2019 var det högt söktryck hos Astrid Lindgrens Hembygd. Drygt 4 miljoner har beviljats i projektstöd till större utvecklingsprojekt. Ett exempel är Storbro IF, som fått 400 000 kronor till Mötesplats Bruksvallen.

– Ett bra exempel på hur stor roll föreningslivet spelar för aktiviteten i en bygd. Storebro IF genomför ett projekt som gynnar många, till exempel ungdomar och man jobbar också med integration, säger verksamhetsledare Johanna Stejdahl.

Men det är de mindre Leadercheckarna upp till 40 000 kronor, som varit i fokus under året.

– Vi har jobbat mycket med det. Totalt har vi beviljat 35 checkar på totalt 1,2 miljoner.

Men vilken effekt har en check med mindre belopp?

– Ett viktigt smörjmedel och en igångsättare. Små summor kan ha stor betydelse.

Bland de som fått checkar är Locknevi Bygdegårdsförening, som fått strax under 30 000 kronor för förstudie Framåtblick Locknevi, Låxbo Lantkök som fått pengar för företagsutveckling och utrustning för utomhusmatlagning och Hjältevad Mariannelund Idrottssällskap till utveckling av digital närvaro och marknadsföring.

Har de projekt ni stöttat haft någon effekt?

– Vi ser långtidseffekter på tidigare beviljade insatser. Ett exempel är Filmbyn, som började med att lokala aktörer fick pengar till en förstudie om det ens var möjligt att göra något kring Astrid Lindgrens filmer. Sedan har det vuxit, med pengar som inte kommer från oss, till ett besöksmål med arbetstillfällen.

Finns det ansökningar ni saknar?

– Jag hade nog trott att det skulle bli ansökningar från fler rena integrationsprojekt, men man kanske har fått det stödet från andra håll.

Under nuvarande programperiod, som pågår 2020 ut, har kommunerna Vimmerby, Hultsfred, Eksjö och Oskarshamn utökats med Nässjö och Högsby. Verksamheten finansieras av kommunerna samt Region Jönköpings län och EU:s landsbygdsfond.

Hur fördelas pengarna mellan kommunerna?

– Vi jobbar extra där vi märker att det går trögt. Nu har vi en fin spridning och jobbar mycket med att synas och peppa i hela området, säger Stejdahl.

När blir landsbygdsstöd konkret? 

– Det är inte lätt att peka på de snabba resultaten, ting tar tid. Men det är stimulerande att jobba med leadermetoden, där själva grunden är att verka gränsöverskridande och riva korkade hinder för utveckling, fysiska som administrativa, säger ordförande Lennart Bogren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!