Hon belönas för kulturellt kretslopp

Årets kulturpris i Vimmerby går till Kristina Lindelöf. Hon får priset för sitt samlade arbete för kultur och miljö i byn Ingebo utanför Vimmerby.

Musik i kretslopp är ett skäl till att kommunen valt årets mottagare av kultur- och fritidspriset.

Musik i kretslopp är ett skäl till att kommunen valt årets mottagare av kultur- och fritidspriset.

Foto: Bertil Andersson

Vimmerby kommun2019-10-29 18:50

– Det känn jättestort. Jag är omtumlad, väldigt överraskad och mycket glad, säger Kristina Lindelöf som fick besked tidigare i dag av Niklas Gustafsson (M) efter att kommunstyrelsen fattat beslutet att utse henne till årets mottagare av kultur- och fritidspriset.

I motiveringen skriver kommunstyrelsen bland annat: Kristina Lindelöf har med sitt starka engagemang i lokalsamhället och för miljön fört en småländskbondby med lång historia in i nutiden och gjort den till en ekoby.

Byn har mycket att ge besökaren som rör kultur, kulturarv, rekreation och kretslopp. Byn omges av fornminnen, vacker natur och vandringsleder. Här finns djur, odlingar, kafé, lövhägn och jordbruk att ta del av.

I motiveringen nämns också "Musik i kretslopp". "En festival som förenar musik och kultur med miljöengagemang. Allt överskott från festivalen investeras i solceller".

– Priset är en uppmuntran att jobba vidare med det vi gör på gården. Man blir lycklig av en konsert i en lada på en gammal släktgård. Konsumtionssamhället bleknar då, säger hon.

Hela överskottet från festivalen går till solceller och i förlängningen även till Kulturskolan.

–  Att göra något för världen och för unga ger en stor tillfredsställelse. Jag vill kunna se framtida generationer i ögonen att jag gjorde vad jag kunde. Så borde alla tänka varje dag.

De 10 000 kronor priset ger tänker hon sätta in i festivalen.

 –  In med dem i kulturens kretslopp, så kan det ge ännu mer tillbaka.

Priset delas ut på fullmäktige i december.

Kristina Lindelöf hedras med Vimmerby kommun kulturpris 2019 för sitt kulturella miljöarbete på gården Ingebo Hagar.
Kristina Lindelöf hedras med Vimmerby kommun kulturpris 2019 för sitt kulturella miljöarbete på gården Ingebo Hagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!