Hon öppnar mottagning i Vimmerby

Petra Mikaelsson är naturläkare som nyligen öppnat mottagning i Vimmerby. Hon ser stora skillnader jämfört med Tyskland där hon utbildat sig och arbetat i många år.

Petra Mikaelsson är naturläkare som öppnat egen mottagning i Vimmerby.

Petra Mikaelsson är naturläkare som öppnat egen mottagning i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-03-22 12:00

– I Sverige får naturläkare inte ge någon behandling, men råd mot kroniska bekymmer eller symptom, det är bara skolmedicinen som har behörighet att behandla sjukdomar. Vi som är naturläkare får visa på möjligheter för att lindra ett visst besvär, med skolmedicinsk och vetenskaplig utbildning som exempelvis labb som hjälpmedel, säger Petra Mikaelsson.

Hon är undersköterska i botten och har bott i Tyskland i nära 20 år. Där utbildade hon sig till heilpraktiker, som är att jämföra med naturläkare i Sverige. Hon har flera andra svenska utbildningar inom artegen kost och livsstil och en pågående utbildning vid Funktionsmedicinska Institutet.

En väsentlig del i hennes verksamhet är fokus på tarmens arbete och hormoner, näring och på brist av olika ämnen i kroppen.

– Jag utbildar till exempel inom antiinflammatorisk kost, det finns ofta en koppling mellan inflammationer i kroppen och näringsbrist. Men det är inte bara att tillföra bristämnet, det ska vara i rätt dos, annars blir det andra följder. Det är ett samspel mellan olika näringsämnen, säger hon.

Hur ser du på underlaget för en sån här verksamhet i Vimmerby?

– Utmaningen ligger i att göra sig synlig och nå målgrupperna som ofta är kvinnor från 30 upp till 70 år med olika behov att må bättre, men även andra, oavsett kön, som tränar sport passionerat och vill optimera sina prestationer förekommer, säger Petra Mikaelsson.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!