I januari blir det fler på gymmen

30 personer pressar sig i en fysisk utmaning bland redskap och vikter. Instruktören pushar och utmanar för att tänja gränsen.

30 personer kör ett träningspass på tidiga lördagsförmiddagen.

30 personer kör ett träningspass på tidiga lördagsförmiddagen.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby kommun2020-01-05 20:00

Det handlar om ett av de hårdare passen i träning på Body gym & relax i Vimmerby.

Nån timme senare är träningspasset slut i den tidiga lördagsförmiddagen.

– Det är roligt och en sådan lagkänsla, säger Lollo Cronwall.  

– Det är så skönt efteråt. Det är en genomkörare av kroppen. Här är man här och nu och det är en psykisk urladdning och man laddar ur tråkigheter om man har det, säger Felicia Samuelsson.

Ann-Sofie Johansson och Veronica Petersson är båda vana tränare och säger att de kommer köra ett liknande pass dagen därpå.

– Just gruppträning är skoj för då kör man lite till jämfört med om man gjort det själv, säger Veronica Petersson.

Ser ni som besökare någon skillnad i intresset att träna före och efter jul?

– Man ser skillnad från november och nu i januari då det är köer, säger Ann-Sofie Johansson.

Cecilia Stålhandske som driver gymmet tillsammans med Ingela Koponen säger att man märker en skillnad, men oftast lite senare i månaden.

–  Det handlar både om medlemmar som inte haft tiden i december men också om de som vill börja träna och ändra sin livsstil, förklarar de.

Cecilia Stålhandske berättar att de ofta får frågan hur man går ner ett antal kilo så fort som möjligt.

– Vi vill jobba med långsiktighet, att ända sin kost och börja träna. Börjar du träna 5-6 gånger i veckan blir det en för stor förändring, säger hon om att många går ut för hårt direkt.

– Om man inte är van så hinner kroppen inte återhämta sig och man blir sjuk. Då sjunker också motivationen, säger Ingela Koponen.

Hugo Hammer, personlig tränare på Träningshuset i Vimmerby, påpekar att många börjar träna innan årets slut för att nyttja bidragen från arbetsgivarna men att det märks en trend i antalet besök från januari till mars.

–  Sedan brukar en nedgång märkas i mars. Men förra året var den inte tydlig förrän efter sommaren, säger han.

Också han rekommenderar de som börjar att träna att inte gå hårt ut direkt.

– Resultaten kommer när man jobbar under en längre tid. Det är orimligt att börja träna sex dagar i veckan direkt och det är oftast de som slutar.

Kristoffer Glück är en av dem som tränar i gymmet fast han jobbar i Frankfurt och kommer från Stockholm.

– Min fru är härifrån och jag går alltid hit när jag är i Vimmerby. Att gymma är som att borsta tänderna. Det är en del av ens rutin. Sen kan man äta julmat med gott samvete, säger han.

Hugo Hammer, som bland annat är verksam som personlig tränare på Träningshuset uppmuntrar till långsiktighet när man bill börja träna.
Hugo Hammer, som bland annat är verksam som personlig tränare på Träningshuset uppmuntrar till långsiktighet när man bill börja träna.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!