I väntan på Herren – eller tomten

Varför tänder svenskarna bara ett ljus i taget i ljusstaken? ”Advent är bra, mycket bra”, säger Shokriah Omar från Syrien, som får inblick i traditioner på SFI i Vimmerby.

 Shokriah Omar tycker det går åt lite ljus i mörkret. Nästa höjdpunkt blir Luciatåget, berättar hon för läraren Jana Anckarman.

Shokriah Omar tycker det går åt lite ljus i mörkret. Nästa höjdpunkt blir Luciatåget, berättar hon för läraren Jana Anckarman.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-12-03 08:00

Grupp 1A på svenska för invandrare i Vimmerby kommer från Afghanistan, Syrien, Palestina, Somalia och Myanmar. Efter den vanliga genomgången med dagens datum, veckodag, månad och krångligheter som förrgår och övermorgon viks lektionstid åt advent, när det mörkaste mörka fylls av ljus.

Orgelmusiken brusar och kören sjunger Hosianna. Läraren Jana Anckarman lägger handen på bröstet och säger att det känns speciellt inombords, när man hör adventspsalmerna.

"Mycket bra", tycker eleverna.

– Mycket mörkt, aldrig sol, säger Shokriah Omar, som tycker att det är vackert med alla stjärnor och adventsljusstakar i fönstren.

Hon är syrisk kurd och känner igen en hel del av jultraditionerna. Granen, presenterna, mycket mat. Tomten, fast han heter Papa Noel.

Jana Anckarman berättar om att vissa väntar på Herren och andra på tomten i advent, om att skyltsöndag kan vara ett bra tillfälle att träffa folk på stan.

– Det ingår i våra mål att undervisa om traditioner, vad vi firar och varför. Inte för att dyvla på, meningen är att de ska komma in i det svenska samhället. Lika viktigt som att de lär sig skriva och läsa är att de känner sig trygga nog att klara sig själva på Apoteket eller hälsocentralen, säger Jana.

Är det något som brukar väcka reaktioner?

– Att man kan fira utan att det är ett utövande av religion. Många har svårt att förstå att jag, som inte är troende, ändå firar jul och gärna går till kyrkan.

Karta: Vimmerby Lärcenter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!