– Jag är dataintresserad så det blir teknikprogrammet, säger Gustav Henriksson, som går i nian på Astrid Lindgrens skola Vimmerby.
På industriprogrammet mötte vi Amanda Grahovic som var där för att undersöka om utbildningen kan vara hennes andrahandsval.
– Nummer ett är fordonsprogrammet, för jag är mycket intresserad av bilar, men här kan det också bli att svetsa och sånt och det gillar jag, säger hon.
De är bara två av de runt 280 elever från årskurs nio som på torsdagen fick en heldag på gymnasiet i Vimmerby för att bekanta sig närmare med de utbildningar de ska välja inför nästa hösttermin.
180 av niorna går på AL- eller Vimarskolan i Vimmerby. Övriga kommer från grannkommunerna Hultsfred, Kinda, Eksjö och Västervik.
– De får besöka två olika program, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen, berättar Caroline Wohlfart, som jobbar med ansökningar på gymnasiet.
– De har valt väldigt varierat mellan studieförberedande utbildningar och yrkesprogrammen och det finns intresse för alla program hos niorna, säger hon.
De utbildningar det är extra tryck på är fordon– och transportprogrammet, el– och energiprogrammet och teknikprogrammet.
Det ligger i linje med hur eleverna som började i höstas också hade valt. Då började rekordmånga 192 elever i ettan på gymnasiet. Knappt 50 kommer från andra kommuner och Vimmerbyeleverna väljer alltmer det egna gymnasiet.
– Vimmerby gymnasium har ett gott rykte, menar Magnus Danlid, SYO i grundskolan.
De elever vi talar med väljer i första hand utbildning utifrån intresse, framtidsplaner och tänkbara yrkeskarriärer. Men kompisarnas val kan också spela in.
– Kompisarna betyder mycket, men jag vill välja utifrån vad jag vill göra och jag väljer ekonomi för att det är en bred utbildning och så vill jag gärna bli advokat längre fram, säger Ebba Rinaldo.
– Eftersom jag är så bestämd på teknik så spelar det ingen roll, annars kanske det hade påverkat, säger Gustav Henriksson.
– Det är blandat, man vill ha kvar sina vänner, men det är kul att träffa nya också och på fordon känner jag redan ganska många, säger Amanda Grahovic.
Niorna har nu till februari på sig att göra sitt val. Sen finns det en chans till omval senare på våren. I augusti nästa år börjar de på sina nya utbildningar på gymnasiet.