Ishallen kan bli kylrum för avlidna

Pastoraten i norra länet går ihop för att hjälpa varann i en situation med många avlidna och många begravningar samtidigt. En reservplan är att använda ishallen i Vimmerby som kylrum för avlidna.

Mattias Kessén är kyrkogårds- och fastighetsansvarig. Han anser att kapaciteten för att hantera många avlidna är god, men att det är viktigt att gardera långt.

Mattias Kessén är kyrkogårds- och fastighetsansvarig. Han anser att kapaciteten för att hantera många avlidna är god, men att det är viktigt att gardera långt.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-04-16 07:00

– Pastoratet har diskuterat saken med kommunen och utifrån det ska det finnas möjlighet till ett samarbete kring att använda ishallen, men jag tror aldrig att det kommer att behövas. I så fall talar vi om dödstal i nivåer med de värst utsatta platserna i världen, säger Mattias Kessén, Kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Vimmerby pastorat.

Med anledning av coronakrisen har pastoraten i Vimmerby, Västervik, Hultsfred och Oskarshamn inlett ett gemensamt bredskapsarbete. Det syftar till att backa upp varandra med personal vid sjukskrivningar, men också med maskiner, annan utrustning och bland annat kylrum för förvaring av avlidna.

– Jag skulle säga att kapaciteten är god.  Vi har tio platser i Vimmerby och använder normalt runt fyra samtidigt. I första hand är beredskapsplanen att vi ska hjälpa varandra om krisen skulle bli så illa att den egna kapaciteten inte räcker till. Nästa alternativ är att hyra kylcontainrar, först efter det kan ishallen komma ifråga. Liknande lösningar har lyfts fram i Göteborg och utomlands, säger Mattias Kessén.

Tommy Dahlgren är vikarierande samhällsbyggnadschef på kommunen.

– Vi tittar på bred front efter stor kapacitet av kylrum och där har ishallen varit föremål för ett resonemang utifrån stor kall yta. Men jag kan inte bekräfta att det tagits något beslut om att den kan användas i ett sådant läge, säger han.

Karta: Vimmerby Ishall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!