"Julklappar är ingen självklarhet för alla"

Maja Johanssons projekt ”Julklapp till alla barn” fick stort gensvar i fjol. Nu är årets insamling igång. ”Målet är att inget barn i Vimmerby ska bli utan julklapp”.

Vimmerby kommun 24 november 2019 18:00

Julens mixade laddning och nålfina lina mellan förväntan och stress landade extra hårt i Maja Johansson julen 2018. Hon var föräldraledig och över en natt bestämde hon sig. Hon ville göra något för de barn som växer upp i familjer där julklappar inte är någon självklarhet.

– Jag har länge velat hjälpa andra på något sätt, och julen är speciell. Både ur barn- och föräldraperspektiv. Det är plågsamt att tänka på den stress det måste vara att inte ha råd med julen. Det jag gör är en droppe i havet, men jag tror att den lilla droppen ändå kan betyda en hel del när det är julafton.

 

Med Facebooksidan ”Julklapp till alla barn” som plattform nådde hon både de som ville hjälpa och de som behövde hjälp. Totalt fick 75 familjer julklappar. Och engagemanget var stort. Stöd kom från olika håll och en hel del saker finns kvar.

– I år vänder jag på konceptet. Nu tar jag in ansökningar och önskelistor först och lägger ut önskningarna på sidan, så ser folk vad som efterfrågas. Man kan inte bli annat än rörd när man ser vad som önskas, det är allt från leksaker till varma stövlar.

 

Hon tror att tröskeln kan vara hög, men hoppas att föräldrar - eller mor- och farföräldrar - inte ska tycka att det är skämmigt att be om hjälp.

– Skral ekonomi kan drabba alla, och vilka som sökt stannar hos mig. Man kan också vända sig till skolan, någon anhörig eller familjeteamet om man vill ha en mellanhand.

Att behoven är stora märks hos organisationer som exempelvis Majblomman. Förra året tog julkassan slut hos lokala Majblommekommittén.

– Det är så många som har det tufft, och en del av de som inte kunde få hjälp från annat håll vände sig till ”Julklapp till alla barn”. Jag har inga andra kriterier än att den som söker känner att man behöver det. Och man kan önska julklappar till barn upp till 18 år.

 

Projektet tar emot ansökningar ända fram till jul.

– Sedan kan de som vill hjälpa skänka bättre begagnade prylar eller köpa julklappar som önskas, eller swisha, så köper jag. Slå in dem behöver man inte göra. De som tar emot julklapparna vill ofta slå in själva.

Liknande projekt med insamlingar och julklappshjälp blir allt vanligare. 

– Jag  tror att många vill göra något. Man mår bra av att hjälpa andra. Det känns också bra att på ett naturligt sätt kunna prata med sina egna barn om att familjer har det olika.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa