Kemdykare kontrollerar utsläpp i bryggeri

Klockan 15.41 larmades räddningstjänsten till Åbro bryggeri i Vimmerby efter larm om utsläpp av farligt ämne – gas i byggnad.

Räddningstjänstens kemdykare är på plats för att undersöka omfattningen av utsläppet.

Räddningstjänstens kemdykare är på plats för att undersöka omfattningen av utsläppet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby kommun2020-03-11 17:11

Enligt uppgifterna i larmet från SOS Alarm skulle det röra sig om en blandning av klor, svavel och brometik som läckt ut i gasform.

Räddningstjänsten är på plats och kunde konstatera att utsläppet har skett i ett begränsat, slutet utrymme inne i själva bryggeriet.

– Vi har just nu kemdykare på plats för att se om det fortsätter läcka och om i så fall det krävs åtgärder för att stoppa läckaget, säger Ola Ståhlgren, inre befäl vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Även om utsläppet skett i ett slutet utrymme kan det vara så att anställda kommit i kontakt med det. Ingen ska däremot vara förd till sjukhus.

– Som en ren försiktighetsåtgärd kommer det att ske en sanering där de anställda som kan ha varit i kontakt med ämnet sköljs med rikligt med vatten, säger Ola Ståhlgren. 

Enligt Åbo Bryggeris vd henrik Dunge ska läckaget ha upptäckts i samband med en skyddsrond. Då han själv inte är på plats hänvisar han till räddningstjänsten för fler kommentarer om händelsen. 

Klockan 18.33 var räddningstjänsten kvar på platsen och kemdykarna höll på att pumpa ut det giftiga ämnet i olika kärl efter att först ha spätt ut det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!