Kevin handlar åt den som inte kan gå ut själv

Tusentals svenskar ställer upp för att hjälpa de som själva inte kan handla under coronatiden. ”För mig känns det helt självklart”, säger Kevin Thell i Vimmerby.

Kevin Thell i Vimmerby är redo att ställa upp och hjälpa den som har svårt att handla själv.

Kevin Thell i Vimmerby är redo att ställa upp och hjälpa den som har svårt att handla själv.

Foto: Privat/Hasse Holmberg, TT-bild

Vimmerby kommun2020-03-18 06:00

Rekommendationerna blir allt tydligare – den som har influensasymtom ska inte ut bland människor. Och de som är 70+ ska undvika sociala kontakter.

I spåren av corona finns nu flera grupper på sociala medier där frivilliga anmäler sig för att ställa upp och handla åt den som själv inte kan. I gruppen "Handlingshjälpen" finns just nu närmare 3 400 personer som kan tänka sig att hjälpa till.

– Läget är allvarligt och jag funderade på om det fanns något positivt att fokusera på, istället för det negativa, om man kan göra något själv som förbättrar situationen, säger Kevin Thell i Vimmerby, en av de som anmält sig till Handlingshjälpen.

Än så länge har han inte fått något uppdrag. Men han är redo och tror att hjälpen behöver nå ut via olika kanaler.

– Just äldre är ju en grupp där många redan nu känner att de inte vill ge sig ut i affärerna och handla, och fler kan det bli. Alla har heller inte anhöriga på nära håll. Men det behövs nog lyftas fram att det finns hjälp att få, via olika kanaler.

Enligt gruppen regler ska den som ställer upp och handlar inte ta betalt i förskott.

– Det har ju dykt upp problem med en del oärliga personer som lurat äldre, och det är förstås väldigt tråkigt i en tid när vi borde visa medmänsklighet. Istället för att gå runt i panik kan man finnas som stöd för andra, precis som man hoppas att man själv skulle få hjälp om man behövde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!