Klimatmöte ställdes in - ett parti svarade

I veckan skulle vårens klimatmöte följas upp med ny dialog mellan politiker och invånare. Men responsen från politiskt håll uteblev. ”Jag fick svar från ett parti”, säger arrangören Matilda Gustafsson, som valde att ställa in.

Matilda Gustafsson valde att ställa in måndagens dialogmöte om klimatet - responsen från de inbjudna politiska partierna var skral.

Matilda Gustafsson valde att ställa in måndagens dialogmöte om klimatet - responsen från de inbjudna politiska partierna var skral.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-11-23 16:00

Tidigare i år bjöd Matilda Gustafsson, i samarbete med Vimmerbys Klimatstrejkare, in till dialogkväll om klimatet och hur kommunen, privatpersoner och föreningar kan samarbeta kring klimatfrågan. 

– Ett bra och konstruktivt möte, där det kom fram en hel del förslag att jobba vidare med. Men det är alltid viktigt med uppföljning och återkoppling, säger hon.

Tanken var att mötet skulle följas upp den 18 november. Men mötets ställdes in när bara ett av de inbjudna partierna – Centerpartiet - svarat.

– Slutsatsen jag drog är ju att klimatfrågan inte är särskilt prioriterad, säger Matilda.

Men ett parti var på plats.

”Vi var där strax innan kl 18 fram till 18.10 och väntade. Hade inte fått något meddelande om att det var inställt”, skriver Anneli Jakobsson (SD), i ett mejl till oss.

Daniel Nestor, Socialdemokraterna, tror att den politiska turbulensen kan vara orsak till att klimatmötet trillat bort. ”Varit en hel del möten som blivit inställda under hösten så har varit svårt att hålla koll på allt”, skriver han och poängterar att han tycker att initiativet är viktigt och jättebra.

Caroline Axelsson, Miljöpartiet, svarar i ett mejl att hon inte längre tror att ”de förtroendevalda vill göra skillnad”:

”Som miljöpartist i Vimmerby har jag känt en stor besvikelse efter valet. Det saknas äkta engagemang i frågan om klimatet både hos politiker och även hos allmänheten i stor utsträckning. Det finns en tendens till skygglappar i politiken och jag har fått nog av att tala för döva öron. Tyvärr missade jag att skicka frågan vidare i partigruppen, det får jag erkänna.”

Vänsterpartiet betonar att det inte handlar om ointresse. ”Vi hade deltagit om mötet blivit av. Däremot har vi missat att vara tydliga mot Matilda med det”, skriver Lars Johansson (V).

Både KD och M förklarar att man inte sett till någon inbjudan.

– Jag  har använt de mejladresser som funnits tillgängliga för partierna vid sökning. Inför den träff som hölls i maj erhöll jag nämligen mejlsvar från flera partier om deras intresse efter att inbjudan gått ut, säger Matilda Gustafsson.

Centerpartiets Jacob Käll uppmanar Matilda att göra ett nytt försök.

”Vi är intresserade av att det blir av, om Matilda vill och kan komma igen. Jag tror en sådan dialog är viktig”, skriver han i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!