Kommunanställda kan behövas på andra jobb

Kommunen rustar för att ställa om organisationen i spåren av corona. Personal kan komma att flyttas om. ” Vi arbetar just nu med en större kompetenskartläggning i hela kommunen”.

Robert Lindström jobbar med samordning av omsorgspersonal på socialförvaltningen. Här jobbar man internt för att stå rustad om ordinarie personal blir sjuk.

Robert Lindström jobbar med samordning av omsorgspersonal på socialförvaltningen. Här jobbar man internt för att stå rustad om ordinarie personal blir sjuk.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2020-04-19 16:00

Det skriver Marie Halldén, HR-chef på Vimmerby kommun, i ett mejl som svar på vår fråga hur kommunen förbereder sig för de behov som kan uppstå om många anställda i vård och omsorg blir sjuka.

Exakt hur många, som redan nu jobbar med annat på grund av corona, kan hon inte svara på. Men hon förklarar att frågan kommer att lyftas på nästa krisledningsmöte. ”De flesta verksamheter ställer nu om och anpassar sig efter rådande läge”, skriver hon.

På socialförvaltningen har man ännu inte behövt göra några stora förändringar för personalen. De senaste tre veckorna har viss dagverksamhet stängts ner, bland annat kopplat till det nationella besöksförbudet på äldreboenden.

– Det enda vi gjort hittills är att fem medarbetare från dagverksamheterna inom socialpsykiatrin och på äldreboendena är ute i omsorgsarbete istället för på sina vanliga jobb. Här handlar det inte om behov i andra verksamheter, utan att deras ordinarie arbetsuppgifter inte är kvar i nuläget i och med att dagverksamheterna inte bedrivs, säger Robert Lindström, verksamhetschef på bemanningsenheten, som jobbar med samordning av omsorgspersonal inom socialförvaltningen.

Men behoven kan snabbt komma att förändras.

– Vi förbereder oss internt för att vara rustade om ordinarie personal successivt blir sjuk och det finns så klart en kommunövergripande tanke på vilka verksamheter som kan prioriteras ner, om annan personal behöver användas i vår verksamhet.

Ola Karlsson, barn- och utbildningschef, säger att medarbetarna på hans förvaltning i nuläget jobbar som vanligt.

– En del, framförallt inom förskolan, har fått täcka upp på andra förskolor på grund av att personal är sjuk. Men då har man ju samma arbetsuppgifter som annars. Vi har också förberett så vi har personer som snabbt kan gå in vid behov när grundskolorna öppnar på måndag efter påsklovet, för där vet vi inte riktigt hur det ser ut, om personal blivit sjuk eller sjuka frisknat till.

Kan det bli aktuellt att personal på din förvaltning går in i omsorgen, om det behövs fler händer där?

– Inte än. Däremot har det gjorts en kompetenskartläggning för att se vilka som har möjlighet att gå in och stärka upp i vård och omsorg, utifrån kompetens och erfarenhet. Men vi är inte i ett sånt läge att de behöver nyttjas där - än.

Det kan komma att krävas fler händer i den kommunala vården och omsorgen. En kartläggning av de kommunanställdas kompetens och erfarenhet pågår.
Det kan komma att krävas fler händer i den kommunala vården och omsorgen. En kartläggning av de kommunanställdas kompetens och erfarenhet pågår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!