Krånglande ljusstakar fick nytt liv

VEMAB:s tomtenissar hade fullt sjå i den årliga verksta’n, där krånglande ljusstakar fick nytt liv. ”Handhavandet är viktigt”, säger Jimmie Dyrberg.

Vimmerby kommun 21 november 2019 16:00

Det är inte alla år det blir tända juleljus när adventsljusstakarna plockas fram ur gömmorna. Det var därför flera som passade på att ta med sig sina elljusstakar för fix på Vimmerby Energi & Miljö, där man höll sin årliga tomteverkstad för just ljusstakar.

– Ett 40-tal bara under de två första timmarna. Vi har gjort det här i många år och vet att det är en uppskattad service och samtidigt vill vi visa våra kunder att man kan komma till oss även med andra frågor, säger Carolina Edgren, som tillsammans med Jimmie Dyrberg körde ett av passen.

Vilka tips har ni för att ljusstaken ska lysa längre?

– Att förvara ljusstaken i sin orginalförpackning är bra, men tryck inte ner den med våld i kartongen, om det är trångt. Och låt lamporna bli lite tempererade om ljusstaken förvarats på en kall vind. Många gånger är det orsaken till att lamporna inte funkar, eller att stiften böjts, säger Carolina Edgren.

 

Maj-Lis Nilsson från Södra Vi kom in med fyra strejkande adventsljusstakar.

– Jag har tänkt flera år att jag ska utnyttja den här servicen, men det har inte blivit av, förrän nu, säger hon.

 

I takt med att LED-lamporna tar över adventsljusstakarna kommer det dock att bli mindre att göra för tomtenissarna.

– Vi har nog inte fått tillbaka en enda ljusstake som vi satt LED-lampor i, så på sikt kanske man kan säga att vi arbetar bort det här behovet själva, säger Jimmie Dyrberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa