På fredagen offentliggjordes att styrelsen för Bergs Timber tagit beslut om att ta nästa steg i sin plan för modernisering och ökad lönsamhet vid anläggningen i Vimmerby.
– Bergs Timber förvärvade Vimmerbysågen 2017. I anslutningen till förvärvet gjordes en plan för utveckling av verksamheten. Första steget i planen genomfördes sommaren 2018 då såglinjen byttes ut, vilket har gett goda effekter, säger Peter Nilsson VD och Koncernchef för Bergs Timber.
Vad är nästa steg i planen?
– Det är att installera kamerateknik som gör sorteringen av virket automatiserat. Investeringen ligger på totalt 30 miljoner kronor. Tekniken finns på många andra sågverk och genom att skaffa den får vi en modernare och effektivare anläggning i Vimmerby, säger Peter Nilsson som ser flera fördelar med den nya tekniken.
– Som det är nu sitter det en person och bedömer varje bit manuellt. Det är flera olika personer som turas om att göra det monotona arbetet och det är svårt att få kontinuitet och precision i bedömningarna. Med hjälp av kameratekniken går arbetet snabbare och man får en mer exakt bedömning av virkets kvalité och hur bitarna ska kapas, säger Peter Nilsson.
Kommer det att leda till nedskärningar på personalstyrkan i och med att delar av produktionen automatiseras?
– Det finns inga planer nu på att reducera bemanningen. Den nya tekniken kommer att öka produktionskapaciteten så att det kommer finnas annat att jobba med, säger Peter Nilsson.
Installationen kommer att ske först nästa år.
– Tekniken ska installeras under semestern sommaren 2020 så att produktionen störs så lite som möjligt, säger Peter Nilsson.
Hur ser ni på anläggningen i Vimmerby?
– Vi anser att sågverket i Vimmerby har ytterligare potential och fortsätter därför att investera. För stunden är marknaden lite svagare, men vi gör den här investeringen långsiktigt, säger Peter Nilsson.
Platschef på Bergs Timbers anläggning i Vimmerby är Patrik Larsson som kunde informera de dryga 40-talet medarbetarna om beslutet på den nya investeringen på fredagsförmiddagen.
Vad innebär förändringen praktiskt för er i arbetet?
– Vi har jobbat med virkesmätningen på samma sätt i 20-30 år så den nya tekniken kommer förbättra arbetsmiljön avsevärt. Det är ett tiotal personer som delat på arbetsuppgiften tidigare, men personalstyrkan kommer att behållas som den är, säger Patrik Larsson.