Letar ny säkerhetschef mitt i kristid

Mitt i coronakrisen riskerar kommunen stå utan räddnings- och säkerhetsskyddschef när avtalet med Västerviks kommun går ut om två veckor.

Jacob Käll (C) säger att kommunen har bra koll på coronasituationen och arbetet för att möta en värre situation löper på. Samtidigt rekryterar kommunen en verksamhetschef till räddningstjänsten som ska vara i tjänst den 1  maj.

Jacob Käll (C) säger att kommunen har bra koll på coronasituationen och arbetet för att möta en värre situation löper på. Samtidigt rekryterar kommunen en verksamhetschef till räddningstjänsten som ska vara i tjänst den 1 maj.

Foto: Arkiv. Ivonne Svahn / Jenn Hultberg / TT.

Vimmerby kommun2020-04-15 12:00

– En lösning är nära förestående för chefstjänsten och än så länge har vi koll på coronaspridningen i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

För ett par veckor sen meddelade Västerviks kommun att man inte vill förlänga avtalet om gemensam räddnings- och säkerhetsskyddschef med Vimmerby. Det tillfälliga avtalet upphör den 30 april. Dagen efter måste kommunen ha en ny chef.

– Vi rekryterar en verksamhetschef som ska vara tillsatt till den 1 maj. Vi kallar det för interimtjänst, sen får vi se om den blir temporär eller permanentas. Det hänger på hur räddningsorganisationen ska se ut på sikt, säger Jacob Käll.

– Alla kommuner behöver samarbeta i någon form, men vi har inte kommit så långt att vi inlett någon dialog.

Parallellt pågår coronakrisen och kommunens säkerhetsarbete är särskilt viktigt.

– Det fungerar bra och det är inte coronakrisen i första hand utan ett lagkrav som gör att vi måste ha en ansvarig räddnings- och säkerhetsskyddschef.

Hur är coronaläget i dag?

– Vi har inga signaler om smitta finns på något äldreboende och ingen alarmerande frånvaro i kommunala personalgrupper, så läget är under kontroll. Men vi fortsätter att förbereda på olika sätt för en värre situation om det skulle bli så, säger han.

Hur utspritt är viruset i Vimmerby?

– Vi har ingen siffra på antal smittade, att det är allmän samhällsspridning behöver inte vara särskilt många, det räcker med ett fåtal som man inte vet hur de smittats.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!