– Det skapar en större trygghet i samhället. Varje år sker det några hjärtstopp vid en idrottsanläggning eller någon annan plats där det rör sig mycket folk, därför försöker vi vara förberedda för en sån händelse på våra kommunala anläggningar, säger Anton Palmér på kommunens utvecklingsavdelning.
Den senaste hjärtstartaren installerades förra veckan på Ryttargården strax utanför Vimmerby tätort. Rolf Ilemark har jobbat som vaktmästare på Ryttargården i 25 år. Han välkomnar hjärtstartaren.
– Det är ju bra att det finns om något skulle hända, säger han.
Han känner inte till något tillbud på anläggningen under sina år på verksamheten.
Hittills har heller ingen av de kommunala hjärtstartarna som placerats ut behövts användas i akut läge.
– Det här är sån utrustning som man vill ska finnas, men som man vill slippa använda, säger Anton Palmér.
Totalt har kommunen nu åtta fasta defibrillatorer utplacerade. De finns vid de stora idrottsanläggningarna som ishallen, Arena Ceos och Gnagaredalen samt vi kommunala samlingsplatser som Fabriken och Kulturskolan. Den som sitter vid stadshuset är tillgänglig dygnet runt.
– Det har blivit några stycken sen vi tog överansvaret och även om de kostar ett antal tusenlappar är det en liten kostnad som kan rädda liv, säger Anton Palmér.
Samtidigt finns det långt fler hjärtstartare. Enligt registret finns det 33 i Vimmerby tätort och ytterligare ett 20-tal i kommunens mindre orter.